Šeherzada Delić: Pozivam Tužilaštvo da ispita sumnjive radnje oko zapošljavanja u ZZZ USK-a

Profesorica Šeherzada Delić pozvala je Tužilastvo USK-a da ispita slučaj kriminalnog DF-og uplitanja u rad Zavoda za zapošljavanje i drugih kantonalnih institucija, te pozvala Vladu USK-a da zbog istog, podnese ostavku.

Svakodnevno smo svjedoci pljačkaških poteza aktuelne kantonalne vlasti, koji ukazuju na zloupotrebe položaja i ovlaštenja izabranih dužnosnika Unsko-sanskog kantona.  Posebno iz domena zapošljavanja u kantonalnim ustanovama.

Uznemiravaju nas iznenadne kadrovske promjene koje se sprovode u izbornoj godini s ciljem uhljebljivanja stranačkih vojnika i vojnikinja, poslušnika, prijatelja i rodbine, a bez prethodno raspisanog konkursa za određenu poziciju.

Radi se o tome, da iste osobe nekoliko puta bivaju imenovane u različita upravljačka tijela, komisije, upravne i nadzorne odbore, pa se dešava da jedna te ista osoba istodobno vrši funkcije u više ustanova, a samo s jednim ciljem: da osigura glasove političkim strankama te ukloni sposobne, kvalitetne ljude, koji iza sebe imaju rezultate ali ne pristaju  igrati kako Farko Hodžić --Hodža svira. Dešava se to u ustanovama poput:
Službe za zapošljavanje USK-a, USK Šumama, Domu zdravlja u Bihaću, ZZO USK, RTV USK, Univerzitetu u Bihaću te na funkcijama direktora srednjih škola.  Nagrada za poslušnost se ogleda u vidu sumnjivog zapošljavanja na budžet USK-a.

Ovakvim postupcima izabranih političkih zvaničnika, stvorena je nesaglediva šteta, za sve građane/ke a posebno mlade obrazovane ljudi koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica Sluzbe za zapošljavanje, koji na posao čekaju i do deset (10) godina, ali ga ne mogu dobiti zbog korumptivnih poteza naših vlastidržaca, što na kraju rezultira strašnim nezadovoljstvom, rezignacijom, depresijom i egzodusom iz USK-a u kojeg se više nikada ne žele vratiti. Pogotovo mladi ljudi.

Svakom građaninu koji je u stanju sagledati političku situaciju u USK-u, jasno je da je ovo atak na državu i narod. Ovako se uistinu razgrađuje domovina i podriva državni sistem, ovako djeluju pravi neprijatelji zemlje i svih njenih građana! 
Međutim, očito da onima koji podržavaju ovakvu političku praksu nezakonitog zapošaljavanja - nije jasno.
Kada su polagali svečanu zakletvu pred Skupstinom USK-a, obećavajući čast, poštenje i odanost, skrivali su fige iza leđa.

Zbog svega navedenog, pozivam Tužilaštvo USK-a da hitno pokrene istragu vezanu za indicije o nezakonitom imenovanju u upravljačka tijela institucija USK-a, te zapošljavanju u istima, posebno Sluzbi za zapošljavanje USK-a, a da se odgovorne kazni.
Prozivamo i Vladu USK-a da zbog sramnog, nemoralnog i kriminalnog čina u Službi za zapošljavanje USK-a, podnese ostavku. 
Odmah.

 

(Šeherzada Delić)