DNZ: Pozivamo RVK da prestane biti sluga vladajućem režimu

Povodom održavanja XVIII sjednice Općinskog vijeća općine Velika Kladuša, a suočeni sa friziranim i nepotpunim izvještajem sa iste od strane lokalnog javnog radija, OO Demokratska narodna zajednica BiH - Krajiška stranka izdaje slijedeće :

 

 

S A O P Ć E NJ E   Z A   J A V N O S T

 

Jučer, 26.03.2018. godine, održana je redovna sjednica Općinskog vijeća općine Velika Kladuša, na kojoj je Klub vijećnika DNZ BiH – Krajiške stranke, uputio Inicijativu, kao dopunu planiranog dnevnog reda, a koja se odnosila na ukidanje tvz. ''bijelog kruha'' izabranim zvaničnicima i savjetnicima općine Velika Kladuša odnosno ukidanje odluke po kojoj navedeni, godinu dana nakon prestanka mandata imaju pravo na plaću. Naime, općina Velika Kladuša je trenutno jedina općina USK-a i jedna od rijetkih u FBiH i BiH uopće u kojoj je još uvijek na snazi ovakva odredba.

Kako je trenutno u Organu uprave angažirano ukupno 11 dužnosnika (načelnik, predsjedavajući OV i brojni savjetnici) koji trenutno imaju pravo na tu privilegiju, jasno je da bi to općinski budžet ukupno koštalo preko 500.000KM što je u ovakvoj situaciji nemoralno i sramotno. Još je simptomatičnije da to pravo imaju, pored drugih i Općinski načelnik i njegovih dvoje djece koji su mu tzv. savjetnici za nerad. Upućena Inicijativa, nažalost, nije dobila podršku obzirom da su vijećnici Laburističke stranke bili protiv a tri nezavisna vijećnika su bila suzdržana, dvoje dojučerašnjih DF-ovaca članova vladajuće oligarhije i jedan vijećnik iz grupacije Pokrenimo Kladušu.

Vijećnici DNZ-a su također uputili i pet vijećničkih pitanja koja su se odnosila na: nedopustivu naplatu pregleda u hitnoj medicinskoj pomoći, uređenje infrastrukture u naselju Polje, problem sa psima lutalicama u rejonu Radića mosta, kad se može očekivati početak ljetnog održavanja lokalnih puteva te zašto Udruženje građana, koje okuplja djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, ''I mi postojimo'' nije našlo svoje mjesto u budžetu Općine i zašto nije dobilo sredstva za redovno funkcioniranje dok s druge strane vladajuća garnitura pare troši i dijeli ''šakom i kapom''.

Na kraju, pozivamo RVK da prestane biti sluga vladajućem režimu te da profesionalno i nepristrasno izvještava javnost o svim događajima, pogotovo o ovako značajnoj temi kao što je bila Inicijativa za ukidanje ''bijelog kruha'' izabranim dužnosnicima koju su u proceduru pokušali uputiti vijećnici opozicionog DNZ BiH – Krajiške stranke.

 

 

 

(DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA)