Trebinjac za 42 godine 40 puta bio kum

Trebinjac Ilija Mastilović poznat je u cijeloj Hercegovini po tome što je za svoje 42 godine kumovao čak 40 puta.

On je do sada bio i vjenčani i kršteni kum, a takvu tradiciju nastavljaju i njegove kćerke, koje također kumuju, jer u kući Mastilovića važi pravilo da se kumstvo ne odbija, već se čuva kao najveća svetinja.

- Na koliko sam tek vjenčanja i krštenja bio pozvan kao gost – ne znam ni sam, oko 150. Uvijek sam se trudio da se pošteno odazovem, jer se u mojoj kući odvajkada poštovala crkva, svetinje braka i krštenja - kaže Ilija za "Nezavisne novine".

Njegov pokojni ujak Lazar Adžić je bio iguman manastira Ostrog, gdje je Ilija i započeo svoja kumovanja.

- U ovom drevnom manastiru sam često odlazio u posjete zato što sam i sam volio crkvu, a ujedno sam posjećivao i ujaka i pomagao tamošnjim monasima. Tu sam i započeo svoja kumovanja 1991. godine, kada sam sreo svoga prijatelja iz djetinjstva kome sam kao dječak obećao da ću mu kumovati i tu održao obećanje, jer sam mu bio kršteni kum - prisjeća se Ilija. 

Ovaj Trebinjac danas ima toliko širok krug prijatelja da se u njegovoj porodičnoj kući u Trebinju za krsnu slavu okupi više od 120 zvanica. Sa suprugom Rankom ima četiri kćeri Jovanu, Anđelu, Teodoru i Ivonu.

- Dugo smo i supruga i ja bili nezaposleni, ali se za kumstva uvijek nađe novac. Vjerujte, uvijek smo se iskreno radovali našim novim kumstvima, koja nismo prihvatali samo radi forme, već smo nastavljali iskrena prijateljstva i druženja, da se jedni drugima nađemo i u dobru i u zlu - kaže na kraju Ilija.

Na svakom krštenju i svakom vjenčanju na kome je bio kum osjećao se vrlo ponosno.

- Osim sreće mladenaca i porodice, ono što još pamtim sa tih veselja jesu iznenađeni sveštenici koji bi se samo nasmiješili i prokomentarisali: "Opet ti", ili bi, ako sam bio samo gost na nekom takvom veselju, odmah pitali: "Jesi li ti kum?" - kaže Ilija.

 

kum

 

Izvor: