Poznata imena novih ministara u Tuzlanskom kantonu

Novi premijer trebao bi biti Denijal Tulumović iz SDA kojem je u srijedu uručeno rješenje za mandatara Kantonalne vlade

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera na kojoj će se odlučivati o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem zakazana je za danas u deset sati.

Vlast u ovom kantonu trenutno čine SDA sa devet zastupnika, dva sada već bivša zastupnika SDP-a, tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA.

SDA je za ministra kulture, sporta i mladih predložila diplomiranog tehnologa Srđana Mićanovića iz Tuzle, dok će profesorica engleskog jezika i magistrica politologije Fahreta Brašnjić iz Srebrenika voditi ministarstvo obrazovanja. Ministarstvo finansija vodit će ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka, a Ministarstvo uprave i pravosuđa pravnik Elvir Hećimnović iz Gradačca.

I SBB je, također dostavio imena svojih kandidata za ministre. Pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije kandidat je za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, dok je magistar elektrotehnike Edin Buševac kandidat za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Kao kandidati DF-a su Dajana Čolić za Ministarstvo zdravstva, dok je Elvir Mujkanović kandidat za Ministarstvo za boračka pitanja. 

U skupštinskoj većini su Žarko Vujović i Husein Tokić koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovora o koaliciji s SDA, ali su ovoj grupi pripala dva ministarstva, odnosno poljoprivrede i unutrašnjih poslova.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a je donio odluku da se kao ministar unutrašnjih poslova nađe Sulejman Brkić, a Mustafa Šakić kao ministar poljoprivrede.

Dva ministarstva su pripala i Stranci za BiH, a njihov kandidat za ministra rada, socijalne politike i povratka je Admir Hrustanović, a ministar privrede Asmir Hasić. 

Novi premijer Tuzlanskog kantona trebao bi biti Denijal Tulumović iz SDA kojem je u srijedu uručeno rješenje za mandatara Kantonalne vlade.