Poznati bh. alpinista poginuo pokušavajući spasiti penjačkog partnera

Zijah Kurtović, naš poznati planinar i alpinista, poginuo je 10. avgusta nakon što je doživio nesreću na Pingora vrhu u Vajomingu u Americi.

Spasilačke ekipe pokušavale su nekoliko dana doći do njegovog tijela i tek su uspjeli sinoć. On je poginuo u humanoj misiji pokušavajući da pronađe pomoć za svog povrijeđenog alpinističkog partnera. Prema posljednjim informacijama, Zijahov partner uspio je preživjeti, prenosi Avaz.

Kurtović je jedan od najzaslužnijih što danas na Prenju postoje kuća i odmorište za planinare, a kojih na ovoj planini nema mnogo, na čuvenom Jezercetu. Kuća na Jezercetu uništena je tokom tragičnih ratnih dešavanja u ratu u Bosni i Hercegovini, a nakon rata novca za obnovu nije bilo.

Onda se jednog dana pojavio Zijah s novcem od posljednje plaće svog sina koji je umro u 25. godini 2006. Želio je od posljednje plaće svog sina napraviti nešto korisno. Uložio je i dodatni novac, a danas planinari iz cijelog svijeta imaju priliku da se odmore i predahnu u kući koja se nalazi u očaravajućem ambijentu Prenja.