Poznati demonstrant s Capitol Hilla želi svjedočiti protiv Trumpa zbog "izdaje"

.
Jacob Chansley iz Arizone, koji je sudjelovao na demonstracijama održanim 6. januara u Washingtonu D. C., istakao je da ga je Donald Trump "izdao" jer ga nije pomilovao.

QAnonov šaman, kako sebe naziva, postao je poznat po neobičnoj nošnji tokom i nakon demonstracija Trumpovih pristalica u Washingtonu.

Spreman je sljedećeg mjeseca svjedočiti protiv bivšeg predsjednika na suđenju za opoziv, potvrdio je njegov advokat Albert Watkins.

Advokat je, nastojeći da ga opravda, kazao da je bio "silno obuzet Trumpom".

No, ta je odanost završila zajedno s Trumpovim mandatom kada je bivši predsjednik napustio Bijelu kuću ne odobrivši pomilovanje Chansleyju i drugima koji su sudjelovali u neredima.

"Osjećao je kao da ga je predsjednik izdao", rekao je Watkins.

Chansley i najmanje još četvero ljudi koji se zbog sudjelovanja u neredima suočavaju sa saveznim optužbama sugerirali su da su dobili naredbe od Trumpa.

Američki mediji pišu, pozivajući se na sudske dokumente, da je Chansley rekao istražiteljima da je na Capitol došao "na zahtjev predsjednika da svi domoljubi dođu u D. C. 6. januara".

Chansleyju, koji je bio redovan na Trumpovim skupovima, na teret se stavljaju građanski nered, ometanje službenog postupka, neprimjereno ponašanje u zgradi Capitola...