Pramod Mittal izašao iz zatvora

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zvanično je na slobodi uz kauciju od milion i pol eura – potvrđeno je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Postupajući tužilac u ovom predmetu Ćazim Serhatlić pojasnio je da se milion i pol eura dijeli na način da je za Mittala data garancija od milion eura, a za druga dva osumnjičena je data garancija po 250 hiljda eura.

-Eure smo uzimali jer je to bio jednostavniji način plaćanja. Također, ovim mjerama zabrane oni ne mogu više učestvovati u Nadzornom odboru niti Upravi GIKIL-a. Ono što smo mi kroz provođenje istrage utvrdili je da oni nemaju pravo upravljanjem GIKIL-a nakon maja 2018. godine. Ovim mjerama smo to potvrdili. Ono što je također bio uslov, kada je u pitanju GIKIL, jeste da pokušamo zaštiti GIKIL kroz osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu štete za koju mi u našoj istrazi tvrdimo da je GIKIL-u nanesena. Zbog toga smo tražili da se GIKIL-u uplati 11 miliona eura, odnosno 21 miliona KM. Odbrana je sve uslove prihvatila i Pramod Mittal je pušten iz pritvora – istakao je Serhatlić.

Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka.