Pravi heroji: Fotografije koje pokazuju borbu doktora i medicinskog osoblja sa koronavirusom

koronavirus
Usred haosa neprestanog izbijanja koronavirusa u Kini, fotografije medicinskog osoblja s bolnim tragovima ostavljenim od zaštitnih maski na licu postale su viralne na društvenim mrežama, piše Bored Panda.

Ranije smo objavljivali fotografije koje prikazuju stvarnost medicinskog osoblja i doktora koji rade u Wuhanu, fotografije koje prikazuju iscrpljene doktore i medicinske sestre kako spavaju na podovima bolnice nakon mučnih i dugih radnih smjena, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovog puta medicinsko osoblje u Wuhanu – epicentru koronavirusa – podjelili su fotografije tragova i modrica ostavljenih na zaštitnom mehanizmu koji moraju nositi non-stop.

Fotografije, koje mnoge ljude nisu ostavile ravnodušnima, pokazuju ne samo rane na licu koje su ostale od nošenja potrebne zaštitne opreme, već i fizičku i psihičku iscrpljenost medicinskog osoblja. Slike koje su podijeljene na Twitteru uveliko su se proširile društvenim mrežama i uspješno su otkrile koju brigu o pacijentima sa virusom vode doktori i medicinske sestre.

Kineski mediji navode da medicinsko osoblje sa sjedištem u epicentru virusa u Wuhanu trenutno radi non-stop. Kažu da su mnogi članovi osoblja toliko iscrpljeni da zaspe na bolničkim stolicama i podovima prije nego što ustanu kako bi započeli još jednu napornu smjenu.

Kao što lokalni mediji pišu, doktori i medicinske sestre imaju toliko posla da nemaju vremena da odu do kupatila, a kamoli da pojedu pravi obrok. U međuvremenu, oni moraju nositi i zaštitnu opremu koja je jako teška i čvrsto pričvršćena da bi spriječila infekciju. Odijela i maske ostavili su mnoge radnike bolnice s čirevima i plikovima na licu, kao i njihovim tijelima.

Kako frustracija oko virusa raste, tako raste i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva njihovom vladom. „Slušali smo sve što su nam zvaničnici rekli da radimo“, rekao je jedan stanovnik Wuhana za NPR. „Bili smo tako poslušni. Rekli su da idu u izolaciju, pa smo poslali moju tetku i moju majku u izolaciona odjeljenja. Ali da vam kažem šta su zapravo ti odjeli; oni su mjesta na koja šaljete ljude da sami umru. “