Pravi turistički bum zadnjih dana na Uni- infrastruktura loša, ali vole netaknutu prirodu

una

 

 

U drugom dijelu aktuelne turističke sezone u Unsko-sanskom kantonu turistički bum. Radni dan u Martin Brodu, dočekan sa velikim brojem turista iz zaista svih dijelova Evrope, ali i svjetskih zemalja. Putna infrastruktura još uvijek nije riješena, a turistička ponuda je siromašna. Međutim, turisti očarani nedirnutom prirodom, dolaze i vraćaju se ponovo. Želja mještana je da se uskoro probudi i država, konačno riješe određeni problemi, kako bi malo mjesto u srcu Nacionalnog parka Una opravdalo očekivanja i pružilo građanima mogućnost da dobro žive od ljepote koju im je priroda pružila.

Postoji legenda koja kaže da Martin Brod ime nosi po djevojci Marti i njenoj nesretnoj, zabranjenoj ljubavi. Upravo ovakvo malo mjesto u srcu Nacionalnog parka „Una“ i potvrđuje ovu priču kao dio netaknute prirode koja očara svakog posjetioca.

Naši sagovornici su imali samo riječi i utiske koje ne mogu usporediti sa drugim vlastitim iskustvima, bez obzira dolazili iz BiH, zemalja regije ili onih koje su dio evropske porodice država. Kada su u pitanju lična iskustva, prošlogodišnja jednodnevna posjeta BiH, bila je dovoljan razlog porodici iz Njemačke, da se ove godine u našu zemlju vrate na odmor. Nekoliko su dana tu i planiraju ostati dovoljno da vide i istraže sve za šta su čuli i šta ih je očaralo.

Ono na šta istinski i prijateljski ukazuju jeste u pogledu elementarnih uslova koji se mogu i trebaju unaprijediti u cilju još bolje posjećenosti. Dodatni prostor za poboljšanja su prilično siromašna ponuda, nedovoljno iskorištena prirodna bogatstva, te nedostatak smještajnih kapaciteta. Unatoč svemu, drugi dio ljetne sezone u Nacionalnom parku 'Una', opisuju kao turistički bum. Prethodnih godina najveći broj posjetilaca bio je iz Arapskih zemalja.

Ove godine drugačija slika - turisti iz Njemačke, Češke, Slovačke i mnogih drugih dijelova svijeta oduševljeni netaknutom prirodom, još uvijek pristupačnim cijenama, ali i iznenađeni, jer kažu, za dosta toga nisu čuli, a vrijedi u toj mjeri da se planiraju ponovo vratiti u mali sjeverozapadni dio BiH.