Pravi vladar Evropskog suda za ljudska prava je George Soros

soros
Francuska izdavačka kuća Valeurs Actuelles objavila je rezultate svoje istrage o vezama Europskog suda za ljudska prava (ECHR) sa strukturama američkog milijardera Georgea Sorosa.

Pokazalo se da je u razdoblju od 2009. do 2019. stotinjak sudaca Evropskog suda za ljudska prava bilo povezano ili izravno s njim ili sa zakladom Otvoreno društvo.

Ovu je objavu komentarisao zastupnik u Evropskom parlamentu Nicholas Bay, koji je objavljene podatke nazvao “uistinu zastrašujućim”.

Prema njegovom mišljenju, dugoročna strategija koju je uz pomoć takvih sredstava razvio “filantrop” Soros pružila mu je takav uticaj na kojem mu mogu zavidjeti mnogi šefovi država.

Marine Le Pen, vođa stranke Nacionalno okupljanje je u svojoj procjeni situacije otišla je još dalje. Na svom Twitteru je najavila da bi Francuska trebala prestati provoditi odluke Europskog suda za ljudska prava.

Pozvala je francuskog predsjednika Emanuela Macrona da obrati pažnju na ovu situaciju i obveže Kasacijski sud i Državno vijeće da prestanu uzimati u obzir mišljenje Europskog suda za ljudska prava.

“Slobodna država mora djelovati protiv ovih nedemokratskih manipulacija!” – napisala je Marine Le Pen.

Podsjetimo da su presude Evropskog suda za ljudska prava obvezujuće za vlasti države za koje su donesene. Čak i Rusija, prema predsjedniku Vladimiru Putinu, provodi one odluke Evropskog suda za ljudska prava koje smatra neprihvatljivima.

Hoće li se išta promijeniti nakon istrage i najnovijih otkrića koje je objavila kuća Valeurs Actuelles? Trenutno je teško reći, ali su danas, na primjer, mađarski mediji ogorčeni najnovijim saznanjima. Neki pokušavaju umanjiti uticaj Otvorenog društva i Sorosa na ECHR, ali im ne polazi za rukom.

Bastien Lejeune otkriva da su gotovo svi suci ovog visokog evropskog suda financirani od strane Otvorenog društva, organizacije u koju je Soros već ubrizgao više od 18 milijardi eura. Ovaj izvještaj također opisuje rad i razmišljanja Grégora Puppincka, generalnog direktora Europskog centra za pravo i pravdu.

Zaključci istrage jasni su i snažni. I dodaju brojne demantije drugih stručnjaka i istraživača, poput sveučilišnog profesora Juan Antonia de Castra ili talijanske novinarke Francesce Totolo, koji ističu kako je Soros gradio civilno društvo i kroz zakladu uticao na unutrašnje procese zemalja preko nevladinih udruga. Prema Bastienovoj istrazi, karijera sudaca takozvanog „Suda u Strasbourgu“ išla je kroz ruke Sorosa.

„Između 2009. i 2019. godine sedam nevladinih organizacija, sve povezane s Otvorenim društvom, poslale su neke svoje saradnike Evropskom sudu za ljudska prava da tamo postanu stalni suci.

„Među 100 sudija koji su sudjelovali u ovom razdoblju, 22 imaju izravnu vezu s jednom od tih nevladinih organizacija, bilo kao čelnici, korisnici njihovih sredstava ili kao važan i redovan sudionik njihovih aktivnosti”, detaljno je navedeno u istrazi.

Sada, prema Bastienu i Castru, vlada mišljenje da je sudija u vezi sa Sorosem mnogo više.

„Postao je majstor u umjetnosti kako destabilizirati svijet pod krinkom altruizma”, kaže istraživač opisujući američkog milijardera mađarsko-židovskog porijekla.

Potom opisuje one koji su najviše slijedili Sorosev put kroz zaklade Otvorenog društva.

Kako je detaljno objavljeno u istrazi objavljenoj u Valeurs Actuelles, alarmi su se upalili kad je Grégor Puppinck čuo izraz „Sorosevi suci“ među zidovima „Suda u Strasbourgu“. Izjava koja se može primijeniti na mnoge suce, jer je većinu njih tokom njihove profesionalne karijere financiralo Otvoreno društvo. Jedan od tih primjera je András Sajó, sudac i jedan od osnivača Srednjoevropskog univerziteta Georga Sorosa koje je od 1988. povezano s zakladama Otvorenog društva, navodi se u istrazi.

Španjolski list Moncloa navodi kako je zaključak da Soros u Europi “diktira svoj zakon” kroz Evropski sud za ljudska prava iz ruku sudaca koji su osposobljeni i financirani od strane Otvorenog društva.

„Iz nekoliko razloga, osobe predložene Sudu često dolaze od nevladinih udruga. U vrijeme „Željezne zavjese“ mislilo se da se Evropski sud za ljudska prava protivi moći države. Nevladine organizacije igraju središnju ulogu u ovom sporazumu, jer su one trebale biti neovisne o vladama”, navode detalji istrage.

Ovaj je istraživački projekt izazvao pomutnju u Francuskoj. Mnogo je onih koji su već digli svoj glas protiv onoga što smatraju miješanjem u nacionalne poslove. Jedan od njih je i bivši evroparlamentarac Philippe de Villiers, koji je već jasno dao do znanja da američki milijarder predstavlja opasnost za suverenitet.

“George Soros je moćniji od Emmanuela Macrona”, rekao je nakon saznanja o istrazi koja zaključuje da Soros također kontrolira Evropski sud za ljudska prava.

Mađarski Infostart piše da ako stvari i dalje budu ovakve, sud može čak i izgubiti neovisnost.

„Presude Evropskog suda za ljudska prava imaju uticaj na živote svih država članica i ponekad mogu dovesti do političke destabilizacije. To je ono što “aktivistički suci” znaju i koriste kao prednost”, kaže Puppinck. Prema njegovim riječima, ovu je situaciju prepoznao George Soros prije mnogo godina i zato od svog carstva troši 90 miliona dolara godišnje na utjecaj na organizacije u EU.

Hoće li se išta dogoditi nakon nespornih dokaza koje je iznio Valeurs Actuelles, tek treba vidjeti, ali se lavina u Francuskoj već zakotrljala i obrušila se, za sada, na Španiju i Mađarsku. Ovo će sigurno biti tema sljedećih dana i sedmica, posebno za zemlje koje se moraju nositi s unaprijed odlučenim presudama unutar zaklade Otvoreno društvo, čiji bi ih neslužbeni namještenici kasnije samo pročitali u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava.