Pravilo na benzinskim pumpama za koje gotovo niko ne zna

B

Na benzinskim pumpama, ne samo kod nas, već i u inostranstvu, postavljeni su znakovi zabrane upotrebe mobilnih telefona. Razlog je navodno mogućnost da to izazove eksploziju.


Jeste li ikada primijetili znak na benzinskoj pumpi koji zabranjuje korištenje mobilnih telefona?


Benzinske pumpe su već dugi niz godina opremljene ovim znakom, ne samo kod nas, već i u inostranstvu. Razlog je to što mobilni telefoni predstavljaju potencijalnu opasnost ako se koriste prilikom točenja goriva. Na internetu kruži mnogo članaka o tome da li je ovaj razlog opravdan ili ne. Zato smo o tome pitali najveće slovenačke dobavljače goriva, Petrol i MOL.


Iz Petrola nam je rečeno da je propisom o tehničkim zahtjevima za izgradnju i rad pumpi za gorivo za motorna vozila zabranjena upotreba mobilnih telefona u potencijalno opasnim područjima, kao što su dispenzeri, šahtovi rezervoara ili blizina sigurnosnih ventila i dr. regulacija. Na ovim prostorima postoji mogućnost eksplozije.

DENIS SADIKOVIĆ/N1
Rizik je jedan prema milion
Prema Petrolu, mobilni telefon je jedan od potencijalnih izvora paljenja. Jedna od ključnih opasnosti je mogućnost odvajanja baterije od kontakata, što može dovesti do električne varnice. To se može dogoditi, na primjer, kada mobilni telefon padne na tlo ili udari u neku drugu prepreku.


Oni su citirali studiju iz 2006. koju je objavio Institut za elektroniku i elektrotehniku ​​(IEEE), najveće svjetsko udruženje inženjera. Istraživanje je pokazalo da mobilni telefoni predstavljaju određeni rizik od paljenja eksplozivne atmosfere, ali je to vrlo malo. “Urađena simulacija procijenila je da je rizik da mobilni telefon izazove požar ili eksploziju otprilike jedan prema milion”, napisali su iz Petrola. Međutim, dodaju da, iako je vjerovatnoća zapaljenja zanemarljiva, ne treba zanemariti potencijalnu opasnost.

Iz MOL-a su odgovorili da su kao vlasnici benzinskih stanica “dužni da informišu korisnike o potencijalnoj opasnosti koju predstavlja upotreba mobilnog telefona prilikom točenja goriva”, pa su u svoju mrežu ugradili “odgovarajuća upozorenja”. Ako zakonodavac odluči da promijeni propis, mi ćemo se, naravno, prilagoditi propisima, dodaju.

Statički elektricitet je opasniji
Prema web stranici za provjeru činjenica Snopes.com, upozorenja o opasnostima korištenja mobilnih telefona u prisustvu isparenja benzina počela su kružiti internetom 1999. godine.

Prvobitno upozorenje odnosilo se na incident u Indoneziji u kojem je navodno jedan vozač izgorio, a automobil mu je teško oštećen u eksploziji. Kasnija glasina uključivala je čovjeka u Australiji. Međutim, u medijima se nisu pojavili izvještaji o ovim ili sličnim nesrećama.


Maleni Oliver ugušio se u vrtiću: Majka je upozoravala odgajateljice, no one su problem ignorisale…
SVIJET
17. maj 2024
0
Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) navodi da nema dokaza da su ovi izvještaji tačni. I iako je “teoretski moguće da iskra iz baterije mobilnog telefona zapali gasne pare”, FCC napominje da je potencijalna opasnost mala, piše portal IFLScience.


Da li mobitel zaista može izazvati eksploziju na benzinskoj pumpi provjerili su i u emisiji “Razotkrivanja mitova” i zaključili da se to vrlo vjerovatno ne bi moglo dogoditi.


U međuvremenu, Američki institut za naftnu opremu (Petroleum Equipment Institute, PEI) u svojim publikacijama navodi da je glavni krivac za požare i eksplozije pri točenju goriva na benzinskim pumpama statički elektricitet, piše portal Verizon. Zato preporučuje tri jednostavna pravila za sigurno dolivanje goriva:

1. Isključite motor.
2. Ne pušite.
3. Nikada nemojte ulaziti ili izlaziti iz vozila dok sipate gorivo.