Pravni stručnjaci: Dan Republike Srpske je neustavan praznik

Nezir Pivić, doministar pravosuđa BiH, kazao je kako njegov šef nije dobro pročitao što piše u presudi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je 9. siječnja neustavnim kao dan Republike Srpske ne samo stoga što je on imao obilježja vjerskog praznika nego i zbog simbolike datuma koji izravno diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu jer izražava politku volju samo jednog, srpskog naroda, stajalište je dužnosnika i pravnih stručnjaka u BiH koji su polemizirali s ocjenama ministra pravosuđa Josipa Grubeše da je postojeći dan RS-a zakonit praznik i da stoga nije bilo ničega spornog u odluci visokih dužnosnika HDZ-a BiH da sudjeluju u njegovu obilježavanju prošlog tjedna.

Ministar Grubeša, koji je zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem bio u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju dana RS, ustvrdio je kako je bilo dovoljno to što je nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2015. godine Narodna skupština RS donijela novi zakon o "danu republike" kojim je definirala da je to sekularni praznik, prenosi  Bljesak.info.

Protuustavne odredbe

"Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. siječanj neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao 'dan Republike Srpske' utvrđen je isti dan, 9. siječanj“, izjavio je Grubeša.

Tu je ocjenu temeljio na konstataciji da je nakon presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti nekih odredbi entitetskog zakona o praznicima parlament RS donio potpuno novi zakon o "danu republike" kao o sekularnom prazniku.

I na taj zakon ustavnom sudu upućena je apelacija iz kluba Bošnjaka pri Vijeću naroda RS početkom 2018. godine no pravorijek još nije donesen. U detaljnom obrazloženju presude Ustavnog suda BiH iz 2015. piše kako taj sud smatra da izbor 9. siječnja kao datuma obilježavanja praznika "dan republike" nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu temeljenog na uvažavanju i poštivanju različitosti kao temeljnih vrijednosti modernog demokratskog društva.

 

"Nije suglasan s temeljnim vrijednostima u Ustavu RS"

"U tom smislu, izbor 9. siječnja za obilježavanje 'dana republike' kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije sukladan ustavnoj obvezi o nediskriminaciji u smislu prava skupina, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. siječnja 1992. godine, bez sudjelovanja predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt", stoji u obrazloženju.

Kao takav 9. siječnja se prema mišljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanskog povjerenstva, ne može se smatrati suglasnim s temeljnim vrijednostima navedenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih skupina sukladno međunarodnim standardima, zabrani diskriminacije. Na to je ukazao i Nezir Pivić, doministar pravosuđa BiH koji je kazao kako njegov šef nije dobro pročitao što piše u presudi.