Prebrojavanje glasova u toku: Erdogan vodi na izborima u Turskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prema dosad prebrojanim glasovima današnjih predsjedničkih izbora u Turskoj, vodi sa skoro 56,5 posto glasova.

Do sada je prebrojano više od 49,5 posto od ukupnog broja glasova, a prvi rezultati izbora očekuju se večeras prije ponoći.

Erdogan je do sada osvojio više od 13 miliona glasova, a njega prati predsjednički kandidat Muharrem Ince koji je do sada osvojio 28,6 posto, odnosno 6,7 miliona glasova.

Treća na listi je kandidatkinja Meral Aksener sa 7,5 glasova, a potom Selahattin Dermirtas s 6,2 glasova te Temel Karamollaoglu. 0,9, a najmanje glasova ima kandidat Dogu Perincek, tek 0,2 posto.

Na parlamentarnim izborima prebrojano je 33,9 posto od ukupnog broja glasova, a Narodna alijansa u kojoj se nalazi i Erdoganova AK partija vode sa blizu 60 posto.
 



Blizu 56 miliona Turaka u zemlji i tri miliona u inostranstvu imalo je pravo glasa na izborima. U Turskoj je danas otvoreno 180.065 birališta, a prijevremeni izbori zakazani su u aprilu ove godine nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem su građani odlučili da država pređe na predsjednički politički sistem.

Osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.

Podsjećamo, ukoliko Erdogan pobijedi na izborima, imat će mnogo šire ovlasti nego do sada, koje podrazumijevaju i da predsjednik zemlje ujedno bude i premijer. Erdogan bi na ovaj način postao turskim sultanom, pogotovo ukoliko ostvari pobjedu na izborima za 600 parlamentarnih zastupnika. Niko u Turskoj nije imao ovakvu moć još od Mustafe Kemala Ataturka.