Dan Preda: Predaja odgovora na Upitnik nije historijski trenutak za BiH

Danas je u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uime naše zemlje predao odgovore na Upitnik EU, ali nekompletne i uz kašnjenje. U Briselu ipak postoji nada da će Evropsko vijeće u junu ove godine donijeti pozitivne vijesti kada je u pitanju kandidatski status BiH.

Bosna i Hercegovina je Evropskoj komisiji dostavila i dodatne odgovore na Upitnik. Poslije rekordnih 14 mjeseci koji su bili potrebni da BiH odgovori na prvu rundu pitanja i pet mjeseci nakon probijenog roka za dostavljanje dodatnih odgovora koji i prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika nisu sva kompletirana, u BiH ali i Briselu postoji nada da će do kraja mandata ove Evropske komisije doći do pozitivne odluke kada je riječ o kandidatskom statusu zemlje za članstvo u EU, piše Deutsche Welle.

Da predavanje dodatnih odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji ”nije historijski trenutak” za BiH smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda. 

Den Preda naglašava da je slika uspjeha BiH zbog konačnog predavanja dodatnih odgovora "izmiješana".

”Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primjetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije historijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A bit će ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU”, kazao je Dan Preda za DW.

Da će nastavak puta BiH ka članstvu zavisti od budućih koraka u zemlji, a ne toliko od podnijetih odgovora na Upitnik, smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta 
Dan Preda.

”Da bi BiH dobila kandidatski status neophodno je da se formira vlast bez odlaganja. Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu eurointegracija zemlje”, zaključuje Dan Preda.