Održana stručna predavanja na području USK-a za poljoprivredne proizvođače iz povrtlarske proizvodnje

Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona svake godine organizira niz edukativno-promotivnih aktivnosti koje nude građanima Kantona širok spektar edukacija i informacija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Edukativno predavanje za poljoprivrednike

Početkom 2019. godine odlučili su da u saradnji sa ZZ Agrisan iz Sanskog Mosta organiziraju novi niz edukativnih predavanja iz oblasti povrtlarstva, kako bi prije nadolazeće sezone proizvodnje povrća mogli proizvođačima ponuditi neke bitne informacije vezano za nadolazeću sezonu proizvodnje, otkupa, a i skupa agroklimatoloških značajki koje nas očekuju, a koje se prognoziraju. Bitno je i odraditi edukaciju proizvođača od strane stručnog kompetentnog predavača kako bi postigli što veće prinose s kvalitetnim plodovima, kasnije i gotovim proizvodima. 

Predavanja na temu "Tehnologija proizvodnje presadnica i uzgoj povrća u zaštićenom prostoru" planirana su u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona. Ove sedmice održana su predavanja u Bužimu, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, te Cazinu, a danas je na redu Bihać. Naredne sedmice predavanja će se održati i u općinama Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

U razgovoru s velikim brojem prisutnim poljoprivrednim proizvođačima mogli smo zaključiti da su zadovoljni stručnim izlaganjem.

Image

- "U saradnji sa Zavodom prezentujemo svim poljoprivrednim proizvođačima, prvenstveno plasteničarima, kako proizvesti kvalitetan rasadni materijal kao jedan od preduslova uspješne povrtlarske proizvodnje i postizanja maksimalnih prinosa. U nadolazećoj sezoni imat ćemo u ponudi velik izbor rasadnog materijala hibrida povrća. Ono što nas čini izuzetnim u odnosu na druge proizvođače rasadnog materijala u Bosni i Hercegovini je to da stojimo proizvođačima na raspolaganju za savjete za proizvodnju tokom cijele sezone proizvodnje nakon što od nas kupe rasadni materijal u Sanskom Mostu u sjedištu zadruge“, istakao je agronom Admir Cerić, dipl. ing. poljoprivrede, ispred zadruge Agrisan.

Zadruga Agrisan se proizvodnjom presadnica bavi preko 20 godina. Imaju jedne od najkvalitetnijih presadnica u Bosni i Hercegovini, a preko 70% proizvođača povrća u zatvorenom i otvorenom s područja USK-a nabavlja rasadni materijal od zadruge Agrisan, ali i jedan dio proizvođača iz drugih kantona Federacije, kao i jedan dio proizvođača iz BiH entiteta RS-a.

Tradicionalna proizvodnja povrća na otvorenom i zatvorenom

Poznato je da Unsko-sanski kanton ima tradicionalnu proizvodnju povrća na otvorenom i zatvorenom. Na našim prostorima najpopularnija je kooperativna proizvodnja krastavca kornišona i paprike. Ipak, najviše se forsira proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima (u zatvorenom) zbog niza prednosti. Prednosti su sljedeće: ranije dospijeće plodova, duži vegetativni period biljke – duži period plodonošenja, kontrola štetnih organizama, bolja iskorištenost sunčeve energije, zaštita od grada, mraza i drugih vremenskih nepogoda i slično.

Proizvodnja povrća na području Kantona je značajno zastupljena te se kroz ovakve edukacije poljoprivrednika želi unaprijediti proizvodnja tih proizvođača, oplemeniti njihovo znanje, opomenuti ih na koje stvari u proizvodnji  trebaju obratiti pažnju kao što je: obavezna analiza zemljišta prije nadolazeće proizvodne godine, kontrola štetnih organizama, ekspozicija zaštićenog prostora, tretman presadnica, odabir supstrata, adekvatna i umjerena ishrana biljaka i slično.

Image


Važnost pedološke analize zemljišta

- „Nama je vrlo važna ova saradnja te je i sama politika poslovanja zavoda da kontinuirano radimo na edukacijama naših poljoprivrednih proizvođača jer naša politika jeste da imamo i taj savjetodavni karakter, odnosno da se povezujemo s proizvođačima i da im ukazujemo u onom stručnom edukativnom dijelu šta oni to trebaju odraditi i koje mjere poduzeti da bi njihova poljoprivredna proizvodnja bila što uspješnija, što je ustvari krajnji proizvodnji cilj. U toku predavanja skrenula sam pažnju i na važnost pedološke analize zemljišta koju Poljoprivredni zavod kao akreditirana ustanova, između ostalog, i obavlja. Htjeli smo da ljudi shvate da je to temeljno pitanje jer bitno je da znaju kakvo je njihovo zemljšte, čime oni to raspolažu, kakva je pH vrijednost, kakav je sadržak humusa, koja je koncentracija pristupačnih hranjiva – fosfora, kalija, azota i ostalih bitnijih makro i mikroelemenata,  u kakvom su oni obliku, da li su pristupačnom obilku ili nisu. Znači, bit je u tome da kad se odradi analiza zemljišta za klijente, stručni tim zavoda daje preporuku u smislu šta oni trebaju učiniti u smislu poboljšanja i rekultivacije takvog tipa zemljišta“, naglasila je direktorica Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, Mehira Perviz.

Planirani novi projekti

Poljoprivredni zavod planira u narednom periodu u saradnji s općinama i gradovima pripremiti, kasnije i realizirati projekat monitoringa, praćenja stanja plodnosti zemljišta gdje bi imali sliku o stanju plodnosti zemljišta s površina našeg Kantona te bi time i prezentirali rezultate općinama i gradovima kako bi njihovo stanovništvo imalo uvid šta mogu očekivati od svog zemljišta, koja je preporuka za uzgoj kojih kultura, koje bi kulture bile najrentabilnije na takvom tipu zemljišta itd. Ovo je ujedno i poziv i svim ostalim poljoprivrednim proizvođačima, ne samo povrtlarima, da se aktivno pridruže i daju sugestije za daljni zajednički nastup.

Image