Predložen pritvor za državljane Turske zbog krijumčarenja migranata

Navedeni osumnjičeni otkriveni su i lišeni slobode na području Gradiške.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe, državljane Republike Turske.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, s obzirom da se radi o stranim državljanima koji bi mogli postati nedostupni pravosuđu BiH, kao i zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, u odnosu na prvoosumnjičenog“, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Navedeni osumnjičeni otkriveni su i lišeni slobode na području Gradiške, kada su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, državljana Iraka, prenosi Fokus.

Osumnjičeni se u okviru predmeta kodnog naziva “Tulip“ terete za krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, navode iz Tužilaštva BiH.