Prednosti dualnog obrazovanja: Stipendije prate učenike u praktičnom radu

.
Elektrotehnička srednja škola nastavlja ostvarenu saradnju kroz projekte dualnog obrazovanja i stipendiranja učenika sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Njemačke i Fondacijom „Krila nade - Wings Of Hope“. Ovih dana su potpisani ugovori o stipendiranju 11 učenika završnih razreda, a visina stipendije je 150 maraka...

 

BIHAĆ, 19. septembra - Dualno obrazovanje je proces koji se godinama uspješno implementira u Elektrotehničkoj školi. Rezultat je to aktivne saradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom, te fondacijama iz ove zemlje, koje stipendiraju i prate praktični rad učenika.

 

Elektrotehnička škola u Bihaću je prva u ovom dijelu BiH koja je unaprijedila nastavni program upravo kroz projekte dualnog obrazovanja. U tome im je pomoglo partnerstvo sa Obrtničkom komorom USK preko koje se realizuju ugovori o praktičnom dijelu obuke učenika kod domaćih poslodavaca.

 

Od prve tri do čak 11 stipendija za učenike prošle su samo četiri godine. Povećanje broja stipendista je rezultat uspješne saradnje u kojoj najveću ulogu imaju upravo učenici. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i poslodavci te implementatori projekta predstavnici Udruženja „Progres“ iz Sarajeva.