fbpx Predsjednik Austrije pozvao žene svih religija da nose hidžab u znak solidarnosti sa muslimankama širom svijeta

Predsjednik Austrije pozvao žene svih religija da nose hidžab u znak solidarnosti sa muslimankama širom svijeta

Home

Predsjednik Austrije pozvao žene svih religija da nose hidžab u znak solidarnosti sa muslimankama širom svijeta


Predsjednik Austrije, Alexander Van der Bellen, pozvao je sve žene da nose hidžab, u znak solidarnosti sa svim muslimanima koji se bore protiv "sve raširenije islamofobije" - javlja Independent.

Van der Bellen, ljevičar koji je u januaru odnio tijesnu pobjedu na predsjedničkim izborima, naglasio je da je sloboda izražavanja osnovno ljudsko pravo.

- Pravo svake žene je da oblači ono što želi. I to nije samo pravo muslimanskih, nego svih žena na svijetu. Ukoliko se islamofobija nastavi širiti ovim intezitetom, doći će dan kada ćemo morati pozvati sve žene da nose hidžab u znak solidarnosti prema onim koji ga nose iz religijskih razloga - kazao je Van der Bellen prilikom obraćanja studentima.

Osvrnuo se i na sve češće terorističke napade ISIL-a u Evropi, a istakao je da bi predstavnici austrijske muslimanske zajednice "trebali biti jasniji" u svojim izjavama kako se ovakvi strašni zločini ne bi povezivali sa islamom.

Izjave austrijskog predsjednika nisu se svidjele brojnim korisnicima društvenih mreža, koji su žestoko osudili ovakvo stajalište Van der Bellena.

Inače, ova izjava dolazi u doba velikih turbulencija u austrijskoj politici, pogotovo kada se uzme u obzir da austrijska vlada planira potpuno zabraniti nošenje hidžaba za nešto manje od tri mjeseca. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 06:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top