Predsjednik Federacije BiH uputio otvoreno pismo dužnosnicima EU

jsjsjsj
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo dužnosnicima Europske unije u kojem, uz ostalo, traži njihovu potporu kako bi se osigurala ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

„Uvaženi dužnosnici, Vaše ekscelencije,

 

Dvadeset pet godina poslije potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Daytonskog sporazuma, svjedoci smo sve češćih kršenja istog i slučajeva diskriminacije, omalovažavanja, pa i pokušaja uskraćivanja osnovnih ljudskih prava najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH – hrvatskom narodu.

 

Nažalost, iz dana u dan, sve je jasnija i jača namjera političara tkzv. probošnjačkih stranaka, a to je rušenje postojećeg ustavnopravnog poretka i želja za uređenjem države po mjeri i volji najbrojnijeg naroda u BiH – Bošnjaka, a što je suprotno Washingotnskom i Daytonskom mirovnom sporazumu i ustavnom uređenju Federacije BiH i BiH- stoji u pismu predsjednika F BiH.

 

Otvoreno bez skrivanja, navodi on u pismu, SDA je donijela Programsku deklaraciju s ciljem realizacije Islamske deklaracije iz prošlog stoljeća, a čiji su ciljevi uređenje unitarne Bosne i Hercegovine i sa mehanizmima vladanja jednog naroda, a sve suprotno Washingtonskom i Dejtonskom uređenju Federacije BiH i BiH.

 

"Otvorene prijetnje i napadi na Hrvate i katolike u Bosni i Hercegovini postali su svakodnevnica, iz dana u dan je ta netrepeljivost i, slobodno mogu reći, govor mržnje prema hrvatskom narodu, prema katolicima sve jači i bez ikakve sankcije.

 

Prosvjedi organizirani protiv održavanja mise za žrtve Blajburške tragedije i Križnih puteva hrvatskog naroda jasno pokazuju da se na sve načine pokušava oduzeti prava Hrvatima, katolicima, pa i do te mjere da im se zabrani da služe i idu na misu za nevine žrtve jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Prijetnje i napadi na vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, prvog čovjeka Katoličke crkve u BiH, su za svaku osudu", ističe Čavara u pismu.

 

Podsjeća kako je Europska unija utemeljena na zaštiti i promoviranju temeljnih ljudskih prava i uvažavanju različitih identiteta i kultura na europskom prostoru.