Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu optužen za seksualno uznemiravanje saradnice

Predsjednik
Vladimira Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja koja radi na mjestu sekretara ovog suda

 

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića (1957), predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog seksualnog uznemiravanja.

 

Podsjećamo, Špoljarića je 2019. godine zbog seksualnog uznemiravanja  na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja koja radi na mjestu sekretara ovog suda. 

 

- Optuženi se tereti da je tijekom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vrštelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

 

Tijekom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima, doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

 

Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je

ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je, počinio kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti polova BiH,

 

Počinjeno kazneno djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantira sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije. 

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza", naveli su iz Tužiteljstva BiH te istakli da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.