Tenzije sa SAD-om: Predsjednik Kine naredio vojsci da bude spremna za rat

Kineski predsjednik Xi Jinping je naredio vojnim zvaničnicima zaduženim za Južno kinesko more da se pripreme za rat, a to je učinio u vrijeme visokih tenzija sa SAD-om. Peking se, barem se tako čini, priprema za najgori scenarij, javlja Russia Today.

"Važno je ojačati misiju i koncentrisati se na pripreme za rat. Moramo uzeti u obzir cjelokupnu kompleksnu situaciju i napraviti hitne planove", izjavio je Xi.

Jedan od ključnih zadataka jeste zaštititi kineske interese u Južnom kineskom moru gdje Peking tvrdi da polaže prava na brojne otoke. More je od strateške važnosti za kinesku trgovinu, a SAD se ne slažu s Kinom te imaju svoje misije u ovim vodama i zračnom prostoru koji Kinezi smatraju svojim. 

Šef Američkih pomorskih operacija John Richardson je rekao da će se SAD i Kina "sve češće sretati na otvorenom moru".

Xijeva izjava je znak nezadovoljstva kineske vlade koje se odnosi na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije.

"SAD se igraju s Kinom, ponižavaju je i nameću unilateralne tarife na kineski izvoz, a također ističu Kinu kao rivala i veliku prijetnju SAD-u. Xi se priprema za najgori scenarij", izjavio je Victor Gao, direktor Kineske nacionalne asocijacije za internacionalne studije.

Dodao je da Kina nije sigurna u politiku Washingtona prema Kini, tako da će vojska biti "spremna za konačni ogled s SAD-om". S obzirom na to da obje države imaju nuklearno oružje, otvoreni ratni konflikt bi mogao dovesti do Armageddona cijelog čovječanstva, upozorio je Gao.

Naveo je da SAD moraju odustati od svoje taktike ponižavanja Kine.

"Kina ne želi trgovački rat sa SAD-om, niti oružani konflikt. No, ako SAD zaista žele nametati ove stvari Kini, kineski narod će biti potpuno mobilizovan iza vlade", naveo je Gao.

SAD i Kina međusobno nameću tarife i druge restrikcije na robu.