Predsjednik Saveza penzionera FBiH Redžo Mehić: Teret neimaštine treba podijeliti podjednako

Novoizabrani predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić izjavio je za Klix.ba da je na tu poziciju izabran u vrlo teškom periodu za penzionere, nakon što više od četiri godine nije uslijedilo nikakvo povećanje penzija, ali da pozdravlja današnju odluku Vlade FBiH o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto.

"Nepoznato mi je da li je Vlada FBiH opet uzela osnovicu po rješenju za minimalne penzije koje imaju ili je uzela današnji nivo penzija. Ako je uzela današnji nivo penzija to je nešto prihvatljivije. To je na 337 KM povećanje od nekih desetak maraka. To je za pozdraviti. To bi bio znak da Vlada počinje razmišljati", kazao je Mehić za Klix.ba.

Istakao je da su penzioneri svjesni teške političke i neizvjesne ekonomske situacije, ali da traže samo da se teret stabilizacije i neimaštine, koliko je moguće, podnosi podjednako.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto, počev od obračuna penzija za maj 2018. godine. Odluka je, kako nam je kazao predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, donsena nakon što četiri godine nije povećan iznos penzija u Federaciji BiH. Neposredno prije Općih izbora.
 

Novo rukovodstvo, stari problemi



Članovi novoizabranog Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH su na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine za predsjednika Izvršnog odbora, odnosno predsjednika Saveza penzionera FBiH na četverogodišnji mandat izabrali Redžu Mehića, a za njegovog zamjenika Omera Omerefendića. 

Redžo Mehić nam je kazao da je dosadašnje rukovodstvo učinilo velike napore, ali da je radilo u vrlo teškim uslovima, i ekonomskim, i političkim. 

"Treba razumjeti Vladu FBiH i Federalni zavod, ali na prvom mjestu treba razumjeti položaj penzionera. Nažalost, u posljednje četiri godine penzioneri su bili zanemareni, tako da je posljednje povećanje penzija izvršeno 1. januara 2014. godine. Dakle, četiri godine i četiri mjeseca Vlada i Federalni zavod nijedne marke nisu povećali penzije penzionerima Federacije BiH", rekao je Mehić.

Podsjetio je da sve zemlje u okruženju to rade godišnje jednom ili dva puta, u skladu s rastom BDP-a i troškovima života. 

"Dočekali novi Zakon o PIO-u, rađen uz našu pomoć, a najviše truda su uložili Federalna vlada i Federalni zavod. Ušli smo u primjenu zakona s vrlo niskom osnovicom penzije, jer zakon nalaže da oni koji su se zatekli s određenom penzijom, s njom ulaze u primjenu novog zakona. Doduše, u jednom članu zakona je bilo predviđeno da se onima koji su bili u penziji do 31. augusta 1998. da 10 posto jednokratno i da to uđe u osnovicu. A ovim kojima su otišli u penziju do 2007. pet posto", podsjetio je Mehić.

Nadalje navodi da su, kad su počele isplate penzije, penzioneri bili ili obmanuti ili nedovoljno informisani.

"Vlada i Federalni zavod su za osnovicu za povećanje uzeli, primjerice, ne penziju od 326 KM - minimalnu, nego onu penziju koju su penzioneri koji primaju tu penziju imali po rješenju, a one su bile uglavnom po 170-180 KM. Tako da, objektivno, niko nije dobio povećanje penzije deset ili pet posto, nego je dobio mnogo manje. I tu je nastupilo razočarenje", podsjetio je Mehić.

Istakao je da primjenom novog zakona više nema povećanja, već redovno usklađivanje penzija, u skladu s rastom BDP-a i troškova života.

"Tako je svim penzionerima sada od aprila mjeseca dato 3,5 posto. Svi su dobili povećanje penzije, osim onih koji imaju maksimalnu penziju 2.174 KM. U takvim okolnostima mi smo izvršili izbore za predsjednika i potpredsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH i zaključili smo da je neophodno da Savez insistira i ustraje na zahtjevu da se penzije usklađuju na vrijeme", rekao je Mehić.
 

Zalaganje za diferenciranu stopu PDV-a



Redžo Mehić je kazao da je po Zakonu o PIO-u proistekla isplata pokopnina, što je novina koja se do sada nije primjenjivala u Bosni i Hercegovini, a koju godinama primjenjuju zemlje u okruženju.

"Zato Federalni zavod treba da propiše pravilnik i da počne isplata porodicama umrlih. U zakonu je predviđeno da se, ukoliko za to postoje uslovi, isplaćuju sredstva za liječenje oboljelih penzionera. Također ćemo, zajedno s udruženjem penzionera iz Republike Srpske, pokrenuti zahtjev da se u ovoj zemlji uvede diferencirana stopa PDV-a. Stalnu stopu imaju samo Danska i BiH. Sve druge zemlje imaju različite stope PDV-a", rekao je Mehić.

Naveo je da bi stopa PDV-a trebala da se smanji na lijekove, hranu i komunalne troškove.

"Ako bi se stopa PDV-a na te tri stvari smanjila, to bi znatno pomoglo penzionerima. Na tome ćemo insistirati, jer trenutni sistem nije pošten. Napori se moraju učiniti kako bi se na najbolji način pomoglo penzionerima, jer su troškovi života veći", zaključio je Redžo Mehić za Klix.ba.