Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon odlaska s ministarske pozicije preuzima novu funkciju

Predsjedavajući jedne od najvažnijih komisija Parlamenta BiH, one za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije, trebalo bi da bude izabran u četvrtak, a još nije izvjesno da li će ta pozicija pripasti Mirku Šaroviću iz SDS-a ili Nerminu Nikšiću iz SDP-a.

Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH za članove ove komisije izabrali su poslanike Zlatana Begića (DF), Predraga Kožula (HDZ BiH), Nermina Nikšića (SDP), Safeta Softića (SDA), Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) i Mirka Šarovića (SDS), te delegate Muniba Jusufovića (SBB), Sredoja Novića (SNSD), Marinu Pendeš (HDZ BiH), Asima Sarajlića (SDA), Barišu Čolaka (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH jasno navodi da na mjesto predsjedavajućeg ne može biti izabran poslanik ili delegat koji je dio vladajuće koalicije na nivou institucija BiH. To u prevodu znači da ovoj komisiji ne mogu predsjedavati parlamentarci iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SBB-a i DF-a.

Spekulira se da bi na mjesto predsjedavajućeg mogao biti izabran i Mirko Šarović iz SDS-a i da bi SDA vrlo rado upravo njega vidjela na toj poziciji.

Podsjetimo, SDP u Predstavničkom domu ima četiri poslanika, dok SDS ima dvojicu u klubu u kome zajedno djeluje i sa još dva poslanika PDP-a.