Predsjednik Sindikata KJP ZOI '84 dobio otkaz zbog nedozvoljenog istupanja u medijima

Blizu 40 radnika KJP ZOI '84 demonstrativno su se danas okupili u prostorijama preduzeća u Olimpijskoj dvorani Zetra kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog otkaza koji je uručen predsjedniku Sindikata KJP ZOI '84 Rašidu Selimoviću.

Prema riječima Selimovića nezadovoljni sindikalisti su sinoć počeli sa sastancima zbog činjenice da je on dobio otkaz.

"Jutros su naši predstavnici bili kod v.d. direktora Nirvesa Alispahića na razgovoru. Obećao im je da će danas u 14 sati doći sa informacijom, a mi smo ga čekali do 16 sati. On je bio na konsultacijama sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Šabićem i vjerovatno još nekim", rekao je Selimović za Klix.ba.

Selimović ističe da je otkaz dobio po direktivi ministra privrede KS Muharema Šabića.

"Na posljednjoj sjednici Skupštine KS, a postoji stenogram, je rečeno "bivši predsjednik Sindikata", ističe naš sagovornik.

Sada već bivši predsjednik Sindikata ovog preduzeća ističe da odluka ostaje, ali da će sindikalisti odlučiti koji će biti sljedeći potezi.

"Direktor je otišao, a našoj delegaciji je jutros rekao da nije bio ni po čemu uslovljen za ovu odluku. Dokazao je da je odluka stigla iz Ministarstva privrede s obzirom da je danas s njima obavio konsultacije", dodao je Selimović.

Rešid Selimović je dobio otkaz zbog, kako mu je rečeno, istupanja u medijima i narušavanja ugleda i nanošenje štete KJP ZOI '84.

Naša redakcija je kontaktirala v.d. direktora Nirvesa Alispahića koji je kazao da neće odstupiti od svoje odluke i potvrdio da je Selimoviću prekinut ugovor zbog izjava u javnosti.

"Pošto postoji odluka da u ime ZOI-a izjave mogu davati samo glasnogovornik i direktor, on nema pravo da izlazi u javnost. Prije toga je imao disciplinske postupke iz istih razloga", rekao je Alispahić za Klix.ba dodavši da je riječ o istupanju vezano za slučaj udara groma i milionskim štetama. 

Kako nam je rečeno, Selimović je tada preuveličao događaj jer je sveukupna šteta bila 23.000 eura, a ne milion KM. Kako nam je potvrđeno, četverosjed i šestosjed koji je bio pogođen gromom će od vikenda biti u funkciji.

"To da mi je ministar nešto naredio - ne postoji taj koji direktoru to može narediti jer postoji jasna procedura. Tražena je saglasnost ministarstva, ali ono nije dolazilo, a imamo potvrdu da tamo neko njegov. Ono što je preostalo je da nastavim po proceduri - otkaz ugovora o radu bez otkaznog roka. Narušio je ugled preduzeća pa ide i tužba", rekao je Alispahić.

Kada je u pitanju pritisak radnika, v.d. direktora je rekao kako je riječ o od ranije poznatim ljudima koji su "pravili probleme".

"Ovo su ljudi koji su i prije pravili probleme u preduzeću. Sinoć su me ucjenjivali preko nekih ljudi, tu je i jedan od bivših radnika koji je lijepio smrtovnice Mirsadu Hubijaru po gradu. Jutros sam ih saslušao i rekao da neću odstupiti od svoje odluke", zaključio je Alispahić.