Predsjednik Tunisa najavljuje "nacionalni dijalog", izbjegavajući protivljenje

321
Tunis je također zahvaćen teškom socijalnom i ekonomskom krizom i traži paket kredita od Međunarodnog monetarnog fonda

Kais Sajed (Saied), predsjednik Tunisa najavio je pokretanje "nacionalnog dijaloga" kako bi pomogao u rješavanju političke krize nakon njegovog kontroverznog preuzimanja vlasti, ali isključujući opozicione stranke.

On je izjavio da će njime upravljati komisija s mjerom koju su više puta zahtijevale zemlje G7 kao i Evropska unija. 

Četiri grupe

Bivši profesor prava izabran 2019. godine usred gnjeva građana protiv vladajućeg režima u toj sjevernoafričkoj državi, smijenio je vladu 25. jula prošle godine, a kasnije je prešao na vlast dekretom u potezima koje su protivnici nazvali pučem.

Sajedovi predloženi razgovori uključit će četiri grupe koje su, zajedno kao "Kvartet nacionalnog dijaloga", zajedno osvojile Nobelovu nagradu za mir 2015. za svoj rad na izgradnji onoga što je u to vrijeme bila jedina demokratija koja je nastala iz Arapskog proljeća 2011. godine.

Četiri grupe su Tuniski opći radnički sindikat (UGTT), Tuniska konfederacija industrije, trgovine i zanata (UTICA), Tuniska liga za ljudska prava i Tuniski red pravnika.

U nedjelju je lider UGTT-a Nurudin Tabubi (Noureddine Taboubi) apelovao na Sajeda da pokrene nacionalni dijalog, rekavši da je to vjerovatno posljednja šansa da se zemlja "okupi" i izbjegne "demontaža" države i finansijski i ekonomski kolaps.

 

Neće uključivati stranke

Međutim, Sajed je odbacio učešće u pregovorima onih, kako je rekao, koji su sabotirali, izgladnjivali i maltretirali narod, sugerirajući da to neće uključivati ​​stranke i organizacije civilnog društva koje su osudile njegovo preuzimanje vlasti.

To se odnosi na njegove najveće rivale, islamistički inspirisanu stranku Enahda (Ennahdha).

Enahda, koja je igrala centralnu ulogu u politici Tunisa od revolucije koja je zbacila Zine El Abidine Ben Alija 2011. godine, dio je koalicije Fronta nacionalnog spasa, formirane prošlog mjeseca od političkih stranaka i pet grupa civilnog društva.

Sajed je također rekao da će komisija koja priprema ustavne reforme za "Novu republiku" uskoro biti završena, a referendum o prijedlozima zakazan je za 25. juli, nakon čega će uslijediti parlamentarni izbori 17. decembra.

Tunis je također zahvaćen teškom socijalnom i ekonomskom krizom i traži paket kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vašington (Washington) je saopćio da se Tunis mora pozabaviti demokratijom ako želi prijeko potrebnu međunarodnu ekonomsku podršku, piše english.alarabiya.net.