Predsjednik uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić u posjeti INZ-u

Grupaciju kojom rukovodi AS Holding čini 16 kompanija iz oblasti prehrane, tekstila i trgovine, sa portfoliom od više od 2.000 proizvoda

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave (CEO) AS Holdinga, najveće prehrambene grupacije u Bosni i Hercegovini i Amela Semić, direktor Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju/interne kontrole u ovoj grupaciji, posjetili su Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) i sa čelnim ljudima INZ-a razgovarali o dosadašnjoj, te mogućnostima unaprijeđenja buduće saradnje. 

Direktor INZ, prim.dr. Senad Huseinagić sa saradnicima upoznao je goste o dosadašnjem razvoju, te projekcijama i planovima razvoja INZ-a, dok su gosti prezentirali njihov put uspjeha do liderske pozicije u BiH, te planove da budu jedan od lidera prehrambene industrije Jugoistočne Evrope. 

Grupaciju kojom rukovodi AS Holding čini 16 kompanija iz oblasti prehrane, tekstila i trgovine, sa portfoliom od više od 2.000 proizvoda u desetak bh. gradova i gotovo 5.000 zaposlenih u cijeloj FBiH. 

S druge strane, INZ je lider koncepta "Jedno zdravlje" (One health) i prva jedinstvena zdravstvena ustanova koja brine o zdravlju bilja, životinja i ljudi, te već četvrtu godinu bilježi kontinuirani rast prihoda, radnog prostora i zaposlenih, kao i klijenata. 

- Izuzetno mi je drago da sam upoznao jednu posve nekonvencionalnu i neobičnu javnu instituciju, koju vode i čine ljudi koji "ne žive od budžeta", nego istražuju, tragaju, vode poslove i brinu o zdravlju kroz jedinstven koncept. Uvjeren sam da sam osjetio mnogočemu poduzetnički i inovativni duh svojstven, nažalost, samo privatnom sektoru, istakao je Hrvić. 

Direktor INZ Senad Huseinagić je istakao da je čast i zadovoljstvo da su članice grupacije AS i do sada prepoznavale način i ozbiljnost rada svih kapaciteta INZ-a, a da će s posebnom ozbiljnošću pristupiti i svakom novom zajedničkom poslu, od laboratorijskih usluga, pa do naučno-istraživačkog rada. 

- U narednoj fazi saradnje biće bitno uključiti potrošače, udruženja potrošača i javnost, jer je  i domaćim brendovima iz porodice AS, a i nama kao instituciji kojoj je posao kontrola i briga o zdravlju građana, jako bitno da naši građani dobiju pravovremenu i istinitu informaciju o stanju na tržištu, proizvodima koji se prodaju ispod zdravstvenih standarda i normativa i u suprotnosti sa deklaracijama i sadržajima koji se reklamiraju. Tada će i građani prepoznati značaj i kvalitet domaćih proizvoda, istakao je dr. Huseinagić. 

Gosti iz AS Holdinga posjetili su dio akreditovanih laboratorijskih kapaciteta INZ-a, a nakon obilaska je dogovoreno da se postojeća saradnja i obim poslova u što skorije vrijeme unaprijedi, uveća i proširi, u cilju dobrobiti krajnjih potrošača. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica