Predsjedništvo BiH iz Brisela: Kandidatski status do ljeta 2021. godine

predsjedništvo
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj posjeti Briselu.

 

Džaferović, Dodik i Komšić susreli su se sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom u zgradi Evropskog parlamenta, te predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Džaferović je novinarima u Briselu rekao da su postigli danas ono što su planirali, a to je da potaknu evropski put BiH i da ga ubrzaju.

14 prioriteta

"Najvažnija stvar danas je da će odnos institucija EU prema BiH biti kontinuiran. Naš zadatak je da ispoštujemo 14 prioriteta iz  Mišljenja Evropske komisije", rekao je Džaferović.

On je rekao da će imati snažnu podršku iz EU.

"Ne smijemo praviti prekide i moramo se predano okrenuti poslu. Tako ćemo što prije ćemo dobiti kandidatski status na ljeto iduće godine, kako je rekao i evropski komesar Oliver Varhely", rekao je Džaferović.

Dodao je da će BiH imati podršku EU u rješavanju migrantske krize, borbe protiv koronavirusa te da EU podržava regionalne incijative i da one trebaju biti pod okriljem evropskih institucija.

"Vjerujem da će sve institucije BiH dati sve od sebe da iskoristimo ovu priliku. Zakazana je već sjednica Predsjedništva BiH i vjerujem da ćemo tu usvojiti izjavu ili proglas svim institucijama BiH da se okrenu istinskom ispunjavaju svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK. Ima teških i manje teških pitanja, ali ako imamo dijalog onda imamo šansu da riješimo svako pitanje", kazao je predsjedavajući predsjedništva BiH.

Na novinarsko pitanje otkud Džaferoviću toliki optimizam kada je BiH ponovo dobila jedan od najgorih izvješaja u odnosu na ostale zemlje, Džaferović je kazao da se taj izvještaj odnosi na posljednjih 16 mjeseci.

"Od toga, 11-12 mjeseci smo imali blokadu institucija BiH, potpuno bespotrebnu. Nadam se da više nikada nećemo doći u takvu situaciju. Proteklih mjeseci smo uradili neke stvari i to je detektovano u izvještaju Evropske komisije", poručio je Džaferović.

Kazao je i da ne želi otvarati nijedno pitanje odnosa među članovima Predsjedništva niti stranaka.

"Mi trebamo razgovarati, rješavati probleme i da više nikada ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili. Predsjedništvo BiH je djelovalo potpuno jedinstveno u Briselu i samo tako možemo praviti iskorake. Ja ne vidim drugi način", zaključio je Džaferović.

Složena zemlja

Milorad Dodik je dodao da EU ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju.

"Mi treba da obezbjedimo prolaz za neke incijative kao što je Mini Šengen ili ova sredstva od 29 milijardi koje su dobra za sve u regiji. Razgovarali smo i o migracijama, kazali smo da migranti dolaze u BiH preko zemalja EU, tu se parkiraju i predstavljaju socijalni, ali i sigurnosni problem", izjavio je Dodik.

Na novinarsko pitanje ko je kriv za loš izvještaj Evropske komisije dao je odgovor u svom stilu.

"Za loš izvještaj krivci u Brisela, oni koji unose nepotreban idealizam, a kriv sam i ja. Za sve što nevalja ja sam kriv, je li ok", kazao je Dodik.

Kako je istakao, njegov utisak je da se sva pitanja posmatraju regionalno.

Komšić je u Briselu rekao da je ovo nastavak posjete od prije sedam dana.

"I danas smo, kao i tada, dosta jedinstveno nastupili. Sve razlike smo gurnuli u stranu jer ovo nije mjesto gdje ćemo se opanjkavati", istakao je Komšić.

BiH je cilj da stigne regionalni tempo.

"I mi, kao i ljudi s kojima ovdje pričamo, znamo da je neke stvari teže uraditi. Nije preovladao danas klasičan birokratski pristup, već konkretan pristup ispunjen željom i namjerom da se BiH pogura na evropskom putu. Svjesni smo da je odgovornost na nama", kazao je Komšić.

Nije moguće ispraviti njihove brljotine

Milorad Dodik je kazao da Brisel nema pravo da krivi BiH za loš pravosudni sistem jer ga je on iskreirao.

"Treba otvoriti dijalog o pravosudnom sistemu, a pojedinačne priče kao Zakon o VSTV-u je samo zamazivanje očiju", izjavio je

Naveo je da su međunarodni subjekti kreirali probleme u pravosuđu.

"Nije moguće njihove brljotine ispraviti jednim članom zakona", kazao je.