Predsjedništvo SDP BiH: U SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Gradačcu razmatralo trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je naznačeno kako je SDP potvrdio svoj stav da političke odluke nacionalističkih lidera od prije nekoliko mjeseci dolaze na naplatu građanima. Nažalost, nije poznato do kada će trajati svojevrsni teror vladajućih nacionalnih stranaka nad građanima, pogotovo jer već godinu dana nemamo formiranu vlast na državnom i federalnom nivou.

Nepostojanje nikakvog dogovora je dokaz da politike isključivanja i nacionalnog takmičenja nemaju budućnost u multietničkoj državi poput Bosne i Hercegovine, te kompromis u tom okruženju nikako ne može biti postignut. Zbog toga je još jednom jasno naglašeno da SDP ostaje pri konceptu bh. identiteta u kojem ima mjesta za sve njene građane.

Predsjedništvo je dalo stav povodom još jednog u nizu unaprijed propalih pregovora na relaciji SDA, HDZ i SNSD. SDP poručuje kako niz skandaloznih reakcija i uvreda, mimo bilo kakvog dogovora, ne predstavlja ništa drugo do želje tri nacionalne stranke da sakriju svoju nesposobnost da se dogovore oko formiranja vlasti, kao i da prikriju kriminal koji se ubrzano otkriva tamo gdje su izgubili vlast.

SDP žestoko osuđuje vazalski odnos Bosne i Hercegovine prema Erdoganovom režimu, zbog čega se turski građani isporučuju u očitom političkom procesu likvidacije svih neistomišljenika AKP partije. Dok normalne evropske zemlje nude azile političkim disidentima, BiH žrtvuje svoj ugled zbog potčinjenosti tuđinskom zavojevaču, što najbolje dokazuje posljednji slučaj protjerivanja profesora Alija Lafciogluoa, koji je svoje ime i iskustvo uložio u odgoj generacija bosanskoherceovačke djece.

Donesena je odluka o isključenju Envera Zornića iz SDP-a, kao i svih onih koji su članovi SDP-a, a koji su pravosnažno osuđeni. Izražen je jasan stav da u SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom, kriminalom i naročito ratnim ubistvima. Istovremeno, SDP želi postaviti pitanje koga je još i po kojem osnovu nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović amnestirao za slična nedjela.

Članovi Predsjedništva su razmotrili i tekst Sporazuma o jačanju i proširenju BH bloka, koji će na razmatranje biti upućen Našoj stranci, kao i svim drugim političkim subjektima koji bi u budućnosti mogli djelovati u okviru ovog Bloka.

Na današnjoj sjednici SDP-u usvojena je odluka da partiji pristupe članovi Stranke udruženih nezavisnih demokrata iz Živinica.
 

2(PR SDP BiH)

Izvor: