Predsjedništvo SDP BiH: Tražimo ponovno brojanje glasova i istragu zbog masovnih izbornih malverzacija

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici konstatiralo je porast broja osvojenih glasova i mandata na svim razinama na Općim izborima 2018. godine.

Uprkos značajnom porastu podrške građana, izražena je zabrinutost zbog rastuće apstinencije glasača na izborima, što najviše pogoduje nacionalističkim strankama i onemogućava ostvarenje potpune izborne pobjede nad vladajućim nacionalistima. Predsjedništvo SDP BiH smatra da su jedan od ključnih razloga apstinencije birača masovne izborne malverzacije, kojim se izborna volja građana falsificira. Smatramo da je obeshrabrenost građana da učestvuju na izborima dijelom i neposredna posljedica činjenice da građani vjeruju da se izbornim prevarama izigrava istinska volja glasača. Iz uvjerenja da je kandidatu SDP BiH za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću izborna pobjeda uskraćena upravo izbornim manipulacijama i zloupotrebama, SDP BiH će insistirati na ponovnom brojanju glasova za članove Predsjedništva BiH, ali i za sve druge nivoe. Također, SDP BiH očekuje od nadležnih pravosudnih organa pokretanje opsežnih istražnih radnji kako bi bili procesuirani i kažnjeni svi oni koji su učestvovali u suštinskom kidnapovanju demokratskog prava građana da svojim glasovima odlučuju o sastavu zakonodavnih organa u Bosni i Hercegovini. Od Centralne izborne komisije BiH se traži da utvrdi tačan broj neiskorištenih glasačkih listića koji su vraćeni sa biračkih mjesta, kako bi se utvrdilo da li zbir upotrijebljenih i neupotrijebljenih listića odgovara ukupnom broju odštampanih listića za opće izbore za sve razine. Pored toga, očekuje se i odgovor CIK-a BiH na brojne dosad uložene žalbe i prigovore na izborni proces o kojim se ova institucija još nije očitovala.

Konačno, SDP BiH će nastaviti insistirati na usvajanju presudno važnih izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja savremenih tehnoloških pomogala u proces nadzora izbora i evidentiranja volje birača, kojim će biti onemogućene buduće izborne prevare i masovno kršenje temeljnih građanskih prava na izbor. Po pitanju postizborne saradnje sa drugim političkim strankama, stav Predsjedništva SDP BiH je da je prevashodno potrebno utvrditi tačne rezultate izbora i razriješiti sva otvorena pitanja kojim je izborni proces ozbiljno kompromitovan. Nepromijenjen je stav da svi razgovori sa drugim subjektima moraju biti vođeni prvenstveno u smjeru usaglašavanja reformskih procesa i zakonskih rješenja predviđenih Planom 10. Na osnovu utvrđivanja spremnosti eventualnih partnera da podrže konkretna rješenja će biti donošene i odluke o eventualnom formiranju izvršne vlasti na različitim razinama. Na kraju, Predsjedništvo je iskazalo zadovoljstvo činjenicom da omjer izabranih zastupnika SDP-a različitih nacionalnosti u zakonodavna tijela na svim nivoima još jednom potvrđuje da je SDP BiH jedini istinski baštinik i promotor multietničnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a BiH.