Predstavnici porodica žrtava otputovali u Hag: Očekujemo pravednu presudu

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa te Udruženja Žena Podrinja – Bratunac prisustvovat će u petak izricanju pravosnažne presude po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je za AA, prije polaska za Hag, da očekuju pravilnu i pravednu presudu.

“Svako ima pravo na pravdu, pa i mi, majke. Ako presuda ne bude onakva kakva bi trebala biti, onda nam je jasna poruka – da smo doživjeli genocid i nemamo pravo na pravdu jer smo muslimani”, poručila je Subašić.

Smatra da bi, ipak, presuda trebala biti pravedna, podsjećajući da je pravda ranije utvrđena kod slučajeva Nuhanović i Mustafić, prenosi Fokus.

To je isti slučaj, ali nikad se ne zna”, pojasnila je Subašić.

U Hag je otputovala i predsjednica udruženja “Žene Podrinja” Šuhra Sinanović.

“Kao i svaki put, očekujemo da će pravda biti zadovoljena, pravda za žrtve genocida počinjenog u julu ’95. godine. Ali, može se desiti i da nas iznenade, uzimajući u obzir činjenicu da nije dozvoljeno bilo holandskim vojnicima da prisustvuju suđenju i svjedoče o onome što se dešavalo”, pojasnila je Sinanović.

Smatra da je njihovo svjedočenje moglo doprinijeti pravednijoj presudi.

“Ne znam koji je ovo put da idemo i prisustvujemo izricanju presuda. Nekada se razočaramo, ali šta je tu je”, kazala je Sinanović.

Više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Hagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Međutim, porodice žrtava i država Holandija uložile su žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

Ranije, 2013. godine Vrhovni sud, po tužbi Hasana Nuhanovića, donio je odluku, prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka iz Srebrenice.