Predstavnici Prištine flašom gađali srpsku delegaciju, Đurić kaže: šovinizam

Predstavnici Prištine gađali su flašom Ivana Markovića, šefa srpske delegacije na sastanku zamjenika ministara u okviru sporazuma CEFTA, koji se održavao u petak u Valoni. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je riječ o šovinističkom ispadu.

Kako su prenijeli mediji, sastanak u Valoni tekao je normalno dok delegacija Prištine nije uzela riječ i, prema tvrdnjama Markovića, rekla da Srbija uvodi necarinske barijere prema "državi Kosovo" i na taj način nanosi štetu njihovom razvoju i njihovoj trgovini. Marković kaže da je od predsedavajućeg sastanka zatražio da se takva provokacija ne koristi na sastanku u okviru CEFTA i rekao da je Kosovo sastavni dio Srbije, poslije čega su, uslijedili povici prištinske delegacije i gađanje flašom.  

Komentarišući incident na sastanku CEFTA, Đurić je gostujući na TV Pink ocijenio da je reč o "šovinističkom ispadu", prenosi N1.

"To se dešava kada jednoj šovinističkoj političkoj eliti date pristup međunarodnim organizacijama", kazao je Đurić i dodao da je Srbija u posljednje vrijeme uspjela da spriječi članstvo Prištine u devet "ključnih ili zvučnih" međunarodnih organizacija.

Govoreći o nestašici robe na sjeveru Kosova, Đurić je optužio Prištinu da je stvorila "nemoguću atmosferu" u kojoj se, kako je rekao, "hapsi, pa čak i puca na ljude" koji organizuju snabdevanje sjevera Kosova osnovnim životnim namirnicama.

On je ocijenio da su "snažnom, nasilnom, agresivnom akcijom" prištinskih vlasti presječene i "alternativne veze" između centralne Srbije i sjevera Kosova.

"Prije dvije nedjelje je na teritoriji opštine Leposavić pucano iz automatskog oružja na kamion koji je prevozio osnovne životne namirnice, a prije nekoliko dana je granična policija napala vozača i pokušala da otme kombi koji je prevozio namirnice iz Zvečana u Mitrovicu", rekao je Đurić.