Predstavnički dom FBiH zatražio da se što prije okonča istraga o pokušaju atentata na Mateja Živkovića

.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio zaključke koji se odnose na rad Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

 

Tim povodom oglasila se Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Doma.

"Predstavnički dom je, naime, usvojio zaključke kojima je pozvao Vladu da u što skorijem roku pristupi izmjeni seta zakona koji regulišu tržište vrijednosnih papira i rad Komisije za vrijednosne papire. Također, zatraženo je od nadležnih organa da se istraga oko pokušaja ubistva Mateja Živkovića, dopredsjedavajućeg Komisije, okonča", rekla je Marinković-Lepić.

Parlament je prihvatio i zaključke da se organizuje tematska sjednica o temi stanje tržišta kapitala u FBiH te zadužio Vladu da u saradnji s Komisijom i Agencijom za bankarstvo BiH pripremi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

"Sve navedeno trebalo bi dovesti u red jednu važnu oblast za funkcionisanje cijele Federacije, a to je tržište vrijednosnih papira, o kojoj posljednjih godina čitamo samo u svjetlu skandala. Od oborenih izvještaja u poslovanju, sumnjičenja za razne malverzacije pa do dvostrukog pokušaja atentata na jednog od članova Komisije. Ova Komisija, bez obzira na brojne afere koje je potresaju, uključujući i dvostruki pokušaj atentata na gospodina Živkovića, izaziva relativno slab interes javnosti te bi bilo neophodno da se javnost u što većoj mjeri uključi u provedbu ovih zaključaka", poručila je.

Zaključke je prvobitno predala Marinković-Lepić, a u konačnici su usvojeni na prijedlog Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma.