Predviđanja za 2019. godinu: SAD bi mogle vojno intervenisati u BiH

Eksperti Vijeća za inostrane odnose iz New Yorka sastavili su listu zemalja i regija u kojima su prisutne tenzije i u kojima bi u 2019. godini mogao izbiti rat, što bi u konačnici dovelo do vojne intervencije SAD-a.

Zemlje i regije su svrstane u tri kategorije rizika. Bosna i Hercegovina se našla u trećoj kategoriji zajedno sa drugim balkanskim zemljama:  Albanijom, Hrvatskom, Kosovom, Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom.

U opisu ove kategorije rizika stoji da „bi tenzije među nekim od ovih zemalja kao i djelovanje ekstremista moglo dovesti do političke nestabilnosti i ratnih sukoba“.

U ovom dokumentu je navedeno i da Sjedinjene Američke Države  imaju vojni budžet u iznosu od 725 milijardi dolara i 800 vojnih baza širom svijeta, zbog čega su često umiješane u konflikte širom svijeta. No, u proteklim godinama Rusija i Kina su vojno ojačale, dok američki predsjednik Donald Trump nema podršku međunarodne zajednice po određenim pitanjima. Zbog toga SAD više nisu toliko dominantne u svijetu kao nekada.

Ipak, vojna intervencija SAD-a mogla bi uslijediti u određenm regijama u 2019. godini, a u prvoj kategoriji rizika našli su se Venecuela, Afganistan, Jemen, Sirija, Iran i Sjeverna Koreja, ali i zemlje koje su se u proteklim godinama suprotstavile Kini: Bruneji, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan. U ovoj kategoriji našle su se i potencijalne opasnosti na teritoriji SAD-a kao što su cyber napadi velikih razmjera te teroristički napadi.

U drugoj kategoriji rizika nalazi se Rusija, zbog pogoršanih odnosa sa SAD-om u proteklim godinama. Također, po drugi put se spominje Kina i to zbog pogoršanih odnosa sa Tajvanom. U ovu kategoriju svrstan je i rastući organizirani kriminal u Meksiku, nestabinost u Nikaragvi i rastuće tenzije između Rusije i Ukrajine. Tu su svrstani i potencijalni konflikti u Izraelu, Palestini i Libanu, kao i sukob koji bi mogao izbiti između Turske i različitih naoružanih kurdskih grupa, prenosi Newsweek.

Osim balkanskih zemalja u trećoj kategoriji našli su se i potencijalni ratovi između Indije i Pakistana, te Indije i Kine. Na afričkom kontinentu rat bi mogao izbiti u Kamerunu, Centralnoj Afričkoj Republici, Kongu, Libiji, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu, Zimbabveu, a na azijskom kontinentu u Mijanmaru.