Predviđeno 50 miliona KM za egzistencijalne naknade

Nakon višesatne rasprave Odbor za boračka pitanja Parlamenta Federacije BiH, zajedno s radnom grupom Federalne vlade, koju su popunjavali i predstavnici boraca i resornih ministarstava, usaglasio je tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Sastanak je održan u zgradi Parlamenta FBiH, a, kako je za „Avaz“ kazao Hamza Krkalić, jedan od organizatora boračkih protesta koji su održavani u glavnom gradu BiH zbog ovog pitanja, zakon će, zahvaljujući jučerašnjem dogovoru, svjetlo dana ugledati nakon 10 godina.

Žestoka rasprava

Tvrdi da je kao predstavnik boračke organizacije zadovoljan urađenim poslom. Otkriva da je rasprava bila žestoka, ali da je rezultirala time da će demobilisani borci konačno dobiti zakon.

"- Napravili smo radni tekst na vrijeme koje smo dobili kao radna grupa. To je bio naš zadatak. Nama je najbitnija objava javnog registra, što nam je i udovoljeno. Zbog ovog zahtjeva imali smo ključnu raspravu koja je trajala tri sata. Na kraju došli smo do cilja, a to je javna objava registra. Ovo je bio naš glavni uvjet kako bismo mogli dalje djelovati. Da ovo nije riješeno, mi ne bismo više išli dalje u neke priče."

Naveo je i da će prijedlog zakona odmah biti upućen Vladi FBiH, piše Avaz.ba.

"- Rokovi su dati za objavu javnog registra. Vlada FBiH ima mjesec da radni materijal proslijedi na mišljenje kantonalnim ministarstvima, a potom će tekst biti upućen u Predstavnički dom i Dom naroda" – kaže Krkalić.

Urađenim poslom zadovoljan je i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, koji je za „Avaz“ otkrio da je u tekstu zakona predviđeno 50 miliona KM dodatnih sredstava za realizaciju egzistencijalne naknade za demobilisane borce koji su stariji od 57 godina, a koji nemaju mjesečni prihod veći od 50 posto iznosa minimalne penzije za decembar 2018. godine.

"- Dogovoreno je da uvjeti za ostvarivanje tog prava budu 12 mjeseci učešća u Oružanim snagama i godina provedena na birou prije predaje zahtjeva. Za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama predviđeno je da bude visina isplate 5 maraka. Također, predviđeno je da Vlada Federacije kvartalno utvrđuje isplatni koeficijent u skladu s raspoloživim sredstvima i u skladu s brojem aplikanata za ostvarivanje tog prava" – otkrio je ministar Bukvarević. 

Ističe da su obuhvatili kategoriju demobilisanih boraca koji su zaista u najtežoj situaciji.

Izmjene i dopune

"- Dogovoreno je i da će radna grupa, zajedno s predstavnicima boraca, obići sve kantone i predložiti da izvrše izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca da bi se obuhvatili i demobilisani borci po kantonima koji nisu obuhvaćeni ovim federalnim zakonom "– kazao je ministar Bukvarević. 

Navodi da je predviđeno da zakon stupi na snagu osmi dan od objavljivanja u ''Službenim novinama'', a primjenjivat će se od 1. oktobra 2019. godine.

  •