Prekid vodosnabdjevanja i odvoza smeća u Bužimu zbog neizmirenih dugovanja dobavljačima?!

BUŽIM
„BUJRUM“ KORONA VIRUSU U BUŽIM!

Taman kada sam odlučio da se više javno ne oglašavam kada su u pitanju tekući problemi u našoj Općini, pročitah na društvenim mrežama da će od 9. marta biti obustavljeno vodosnabdijevanje i dvoz smeća. Budući da nisam povjerovao u tu vijest, potražio sam dodatno njenu potvrdu na zvaničnom mjestu. I zaista, informacija je tačna. Nema vodosnabdijevanja, nema odvoza smeća!

Pitanje: zašto?! Odgovor: nije plaćena električna energija i računi dobavljačima. Pitanje: ko je kriv što su se obaveze godinama gomilale? Kažu: upravne i menadžerske strukture Komunalnog.

Pitanje: kome su one morale podnositi račune za (ne)urađeno? Odgovor: Općinskom vijeću i/ili načelnicima. Pitanje: ko je postavljao ljude u Komunalnom na upravne i rukovodne funkcije? Odgovor: stranke koje su u datom periodu bile na vlasti!

Pitanje: ko je birao te ljude iz stranaka? Odgovor: narod! Pitanje: ko će snositi posljedice loše kadrovske i komunalne politike? Odgovor: narod! Odgovorom na šest logično postavljenih pitanja, dobije se sva slika i prilika naše (ne)ozbiljnosti.

Dakle, narode, prvo moraš sebi postaviti pitanje koliko si sam odgovoran, pa tek onda nekom drugom, jer je krug, nažalost, logički zatvoren na tvoju štetu! S obzirom da jedan društveni problem, po pravilu, nikada ne dolazi sam, već u kombinaciji sa više njih, onda dolazimo u situaciju da slobodno možemo reći: bujrum korona virusu u Bužim! Jer, ako će većina stanovništva biti bez vode i ako neće biti odvoza smeća, onda je to indirektan „poziv“ zarazi.

Pitanje: smije li se to dopustiti u trenutku kada korona virus prerasta u pandemiju? Odgovor je jasan i borcu Fikretu, koji je za dva metra drva završio u zatvoru, a da li je jasan donosiocima i provodiocima politike stanačkog i rođačkog, prekomjernog zapošljavanja (uhljebljavanja) u Komunalnom i drugim javnim preduzećima i ustanovama, koji, nažalost, nisu završili gdje i Fikret?!

Dakle, očigledno je da donosioci odluka nemaju ozbiljan plan da se stanje bar kratkoročno sanira, a nakon toga uradi poslovna projekcija za duži rok, kojom bi se Komunalno učinilo stabilno rastućom i društveno odgovornom firmom od javnog interesa. Svaka negativna situacija dovodi do polarizacije oko pitanja kako problem riješiti. Iako nisam dovoljno informisan oko stanja u Komunalnom da bih mogao davati relevantne ocjene, čujem habere, ne kako riješiti gorući problem, već da je najbolje (pazi-najbolje!) da Komunalno ide u stečaj i da se od jednog preduzeća organizuju dva zasebna pravna subjekta: vodovod i komunalije. Dakle, od umjesto jedne uprave treba organizovati dvije!?

Pitanje je da li su ove glasine(?) u funkciji namjeravane privatizacije komunalija ili nisu. Naredno logično pitanje je: ko bi plaćao tu dvostruko nepotrebnu upravno-režijsku ekipu? Odgovor: narod preko većih računa.

Zaključak: Bužim je mali da bi od jednog malog komunalnog preduzeća pravio dva još manja i skuplja preduzeća. Priznajem da nikada u životu nisam na nepunoj jednoj stranici teksta morao postaviti 11 pitanja.

S obzirom da je za rješenje gorućeg problema neophodno obezbijediti novac da ne bi došlo do najavljene obustave vodosnabdijevanja i odvoza smeća, predlažem slijedeće:

  • • da pet hiljada domaćinstava dobrovoljno uplate po 10 KM, što iznosi 50.000 KM;
  • • da se vijećnici u Općinskom vijeću odreknu paušala za narednih šest mjeseci, što ukupno iznosi oko 50.000 KM;
  • • da se izvrši rebalans budžeta Općine i da se za stabilizaciju stanja u Komunalnom namjenski izdvoji 50.000 KM;
  • • da se izvrši revizija finansijskog poslovanja Komunalnog u zadnjih 10 godina da bi se vidjelo ko je, kada i u kom iznosu zavalio ovo Preduzeće;
  • • da se rukovodstvo preduzeća obaveže da kvartalno detaljno obavještava građanstvo o rezultatima poslovanja, budući da obavještavanje Općinskog vijeća i Načelnika nije do sada davalo rezultate.

U slučaju da OV i Načelnik ne poduzme ove i/ili druge potrebne mjere za saniranje stanja u Komunalnom, onda se javno mora postaviti pitanje opravdanosti njihovog postojanja. Jer, oni su tokom vremena (i sada) kreirali politiku poslovanja ovoga Preduzeća, postavljali Upravni/Nadzorni odbor i direktora. Dakle, odgovorni su precizno locirani. Zar treba dodati još nešto?!

TEKST POTPISUJE: H.Muratović!