Preko 30 pacijenata u Hitnoj u Velikoj Kladuši, dvoje upućeni u Bihać

.

Mirna su bila protekla 24h na području općine Velika Kladuša. U izvještaju PS Velika Kladuša nema zabilježenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 34 pacijenata, od kojih su dva upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurni doktori bili su Arnela Čokić, Abdulah Fazlić i Dinko Keserović.

Elektronapajanje je stabilno, a Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne od 14:00 do 15:30 sati trafopodručja: Rizvići, Drmeljevo 1, Drmeljevo 2, Strojo Promet, Hresna, Ponikve 2, Vapnara, Ponikve 3, Ponikve 1, Ponikve, RP Drmaljevo, Miljkovići, Urga i Hukića brdo.

Vodosnabdijevanje je uredno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Prema informacijama iz JKUP „Komunalije“ odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Okanovića, nije imala intervencija.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 18 °C.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. novembra. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine. UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako! Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

Stanje na cestama

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u blizini gradskih centara. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Zbog učestalih odrona skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Buna-Masline, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na mostu Begića i Begovića na magistralnom putu Jablanica-Mostar. Vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Konjic-Jablanica (u mjestu Lendava).

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac nema dužih zadržavanja.