Preko Ćemana i Palavrić srušiti presudu Suda BiH: Tajni adut Novalića i Sebije?

N

Dok pravosnažno presuđeni Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak čekaju na poziv u državni zatvor u Vojkovićima, sve su oči uprte u njihove advokate koji su najavili podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH na presudu Suda BiH kojom su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora.

Ljudska prava

Ustvari, advokati presuđenih u aferi „Respiratori“ za nabavku 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, koji se nisu mogli niti smjeli koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19, žele ukazati na navodnu povredu ljudskih prava svojih klijenata i, između ostalog, prava na pravično suđenje.

I tu je tajni adut osuđenog Novalića te mentorice Sebije Izetbegović i šefa Bakira Izetbegovića, koji su ekipu “nevinih” i uvukli u sudski proces i sredili im dugogodišnju robiju.

Plan je preko Ustavnog suda BiH srušiti presudu i sve vratiti redovnom sudu na ponovno odlučivanje. Iako ova odluka ne odlaže izvršenje kazne, advokati već uveliko rade na apelaciji.

Tajni adut SDA hobotnice je u rukama podobnih sudija Ustavnog suda, bivšoj potpredsjednici SDA Seadi Palavrić i bivšem članu Predsjedništva SDA Mirsadu Ćemanu, koji sjede u ovoj pravosudnoj instituciji.

Kako saznajemo, već se uveliko špekulira da se, osim podobnog SDA dvojca, traži i ime sudije iz reda hrvatskog naroda kako bi se Novalić i ekipa spasili, a odluka bila poništena. SDA mašinerija, kao što su radili na tome da budu oslobođeni pred Sudom pa su osujećeni, sada preko Ustavnog suda žele “popeglati” što se može.

Idu u penziju

Pogotovo što Palavrić, a zatim i Ćeman uskoro idu u penziju. Dug prema stranci i lideru mora se nekako vratiti, jer su indirektno Izetbegovići uvučeni u proces i svaka daljnja istraga Tužilaštva vodi ka bračnom paru s Poljina.

No, mnogo je i onih koji vjeruju u sudačku suverenost Ćemana i Palavrić, te da će časno otići u penziju.

Izetbegovići, naravno, ne kukaju zbog mizernog i pogubljenog Fadila Novalića ni još „nedužnijeg“ Hodžića, nego čuvaju svoja leđa. I poruke zvaničnika SAD najbolje govore šta su i kako radili u aferi „Respiratori“. Maca kuca na vratanca, a vrijeme im curi.

Šta kaže advokatica

Solakova advokatica Marsela Bajramović za SDA glasilo “Faktor” pojasnila je šta će biti s apelacijom.

- U slučaju da optuženi budu poslani na izdržavanje kazne, a Ustavni sud utvrdi da je bilo povrede na pravično suđenje, u tom slučaju prekida se izdržavanje kazne i ponavlja se postupak pred Sudom BiH. Dakle, optuženi bi se imali pustiti na slobodu odmah - kazala je Bajramović.