Preko milion Amerikanaca već biralo 46. predsjednika glasovima putem pošte

ameri
Preko milion Amerikanaca širom zemlje glasalo je putem pošte do danas, kada su se otvorila biračka mjesta u Sjedinjenim američkim državama, pokazale su ankete.

 

Glasovi koji su već ubačeni u kutije predstavljaju preko 47% registriranih glasača u Sjedinjenim američkim državama. Preciznije, više od pola registriranih glasača u 21 od ukupno 50 saveznih država i Washington DC-u već su birali 46. predsjednika zemlje.

Rano glasanje koje je prethodilo izbornom danu zabilježilo je vrtoglavu popularnost, a odvijalo se tokom pandemije korona virusa. Najmanje šest saveznih država, uključujući Texas, Havaje, Nevadu, Washington, Arizonu i Montanu, nadmašili su izlaznost na općim izborima 2016. godine.

U drugih sedam država – Sjeverna Karolina, Oregon, Kolorado, Novi Meksiko, Georgia, Florida i Tennessee, izlaznost u periodu pred izborni dan dostigla je 90% izlaznosti iz 2016. godine, prema anketi koju su proveli CNN, i istraživačke organizacije Edison Research i Catalist.

Kako prenose američki mediji, glasanje na licu mjesta, koje je počelo otvaranjem biračkih mjesta u saveznoj državi New Hampshire u ponoć, se odvija pod nizom mjera i preporuka koje su lokalne vlasti uvele kako bi osigurali i glasače i osoblje na izbornim mjestima u pandemijskim okolnostima.

Službenici Federalne izborne komisije pozvali su građane na oprez, sugerišući im da informacije o izbornom procesu uzimaju samo od vjerodostojnih izvora.

“Čuvajte se. Nosite masku. Ako još uvijek niste, molimo vas da glasate,” kazala je članica komisije Ellen Weintraub, dodavši kako je svaki glas važan.

Američki mediji prenose kako rani rezultati koji će se pojaviti netom nakon zatvaranja biračkih mjesta mogu izgledati dosta drugačije od finalnog rezultata, a zbog nezapamćenog broja glasova putem pošte i ranog glasanja koje je organizirano zbog pandemije.

Također je naglašeno kako su simpatizeri demokratskog kandidata Joea Bidena pokazali veliku sklonost prema glasanju putem pošte, dok su pristalice trenutnog predsjednika Donalda Trumpa kazali kako žele glasati na dan izbora.