Prelijepa priča iz bh. grada: Merjem i Mustafa sa babom Tarikom ne propuštaju ni jedan sabah namaz

sabah namaz
Ovo su moje komšije i džematlije, Mustafa (5) i Merjem (8) sa babom Tarikom koji ne propuštaju niti jedan sabah namaz u džematu u našoj Dibekhana džamiji u Tešnju.

 

Praksa im je, da nakon što skupa klanjaju, babo Merjem odvuče do nane i djeda odakle ide u školu sama a Mustafu direktno u vrtić jer je još mali za škole, zatim babo ide svojim obavezama. I tako svako jutro.

Nikada još ih još nisam vidio ujutro da su nenaspavani ili namrgođeni. Čak šta više, osmijeh im je uvijek na licu i uvijek su raspoloženi čak i kada ih zezam.

Molim Gospodara da Mustafu i Merjem učvrsti na njihovom putu odrastanja na pravim vrijednsotima i sačuva iskušenja dunjalučkih a njihove roditelje nagradi najljepšim nagradama koje može da poželi jedan roditelj.

Molim Gospodara da ovakve i slične primjere što češće viđamo u našim sredinama, da djecu odgajamo na pravim vrijednostima, da se ne ustručavamo promovisati prave porodične vrijednosti a ne da osuđujemo one koji idu u džamiju (jer pretjeruju) a neke druge scene u društvu i na društvenim mrežama nam budu sasvim uredu i ne smetaju nam.

(Almin Plančić)