Premijer Italije nazvao Erdoana diktatorom, oštre reakcije iz Ankare

Draghi
Apsolutno se ne slažem s Erdoanovim ponašanjem spram predsjednice Von der Lejen, rekao je Draghi

 

Italijanski premijer Mario Draghi optužio je u četvrtak turskog predsjednika Redžep Tajip Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da je ove sedmice htio poniziti predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Lejen (Leyen) i rekao da treba biti otvoren s "diktatorima", što je izazvalo osude iz Ankare.

Erdoan je u utorak u Ankari primio Lejen i predsjednika Evropskog vijeća Čarlsa Majka (Charles Michel), a na snimku sa početka tog sastanka vidi se da je Majku namijenjen stolac odmah do Erdoana, dok je Lejen morala sjesti na obližnji kauč sa strane.

- Apsolutno se ne slažem s Erdoanovim ponašanjem spram predsjednice Von der Lejen. Mislim da to nije bilo prikladno ponašanje i bilo mi je jako žao zbog ponižavanja koje je Von der Lejen morala pretrpjeti - rekao je Dragi novinarima i dodao:

- U vezi s tim, nazovimo ih to što jesu - diktatorima - s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je zbog Draghijeve izjave italijanskog ambasadora u Ankari, a ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu) izjavu je oštro kritizirao.

- Snažno osuđujemo neprihvatljiv, populistički govor imenovanog italijanskog premijera Draghija i njegove ružne i neumjerene komentare u vezi s našim izabranim predsjednikom - napisao je Čavušoglu na Twitteru.

Čavušoglu je ranije u četvrtak ustvrdio da je Erdoan primio šeficu Evropske komisije Ursulu von der Lejen u skladu sa "zahtjevima i prijedlozima Evropske unije " i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a.