Premijer Rošić podržao mlade medicinare: USK potreban doktor sportske medicine

Home

Premijer Rošić podržao mlade medicinare: USK potreban doktor sportske medicine


USK bi uskoro mogao dobiti prvog doktora specijalistu sportske medicine. Radi se o projektu učenika bihaćke Medicinske škole „Treniraj pravo uz srce zdravo!“.

Naime, u okviru projekta „Građanin“ koji je dio predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici IIIc odjeljenja ove škole, nastoje probuditi svijest o važnosti adekvatnih sistematskih pregleda sportaša. Na području USK-a nema ni jednog doktora specijaliste sportske medicine, te svojim zalaganjem žele podstaći odgovorne na stipendiranje ovog deficitarnog zanimanja.Tim povodom ih je zajedno sa predstavnicima Sportskog saveza USK ugostio premijer USK, Husein Rošić. Rošić je istakao da će Vlada kantona biti spremna na podršku projekta u njegovoj budućnosti kako bi doprinijela rješenju problema.

Trenutno, zdravstvena zaštita sportaša u BIH je regulisana Zakonom o sportu BIH članovima 47 i 48, i Zakonom o sportu USK članovima 37, 39 i 42. Svi naši sportaši moraju potrebne obavezne preglede obavljati u Tuzli ili Sarajevu koji jedini u državi imaju ambulantu sportske medicine, ili u susjednoj Republici Hrvatskoj. Na ovaj način se vrši veliki odljev novca sa područja našeg kantona.

Više o samoj temi, njenim predstavnicima, podršci te daljim planovima možete saznati na Facebook stranici Treniraj pravo uz srce zdravo.

 

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Čet, 30/03/2017 - 10:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top