Premijer USK prisustvovao Akademiji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom 27 godina od osnivanja, održalo je SINOĆ u Vijećnici svečanu Akademiju na kojoj su uručene zahvalnice i plakete laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Akademiji je prisustvo i premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić te predstavnici brojnih organizacija i instutucija s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, akademske zajednice kao i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Image

Plakete Vijeća dodijeljene su Udruženju Obrazovanje gradi BiH, Centru za mir i multietničku saradnju Mostar, Miri Lazoviću, Avdi Hebibu, prof. dr. Ćazimu Sadikoviću, te akademiku prof. dr. Dževadu Karahasanu. 

Također, Plakete Vijeća posthumno su dodijeljene dr. Abdulahu Nakašu, dr. Irfanu Ljubijankiću, akademiku prof. dr. Tvrtku Kulenoviću, te akademiku prof. dr. Ljubomiru Berberoviću. 

Na svečanosti je navedeno da će VKBI i dalje nuditi prijedloge i rješenja, znanje i iskustvo svima u BiH koji imaju nadležnost da stvari mijenjaju ili barem iniciraju promjene koje trebaju koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine, pa tako i Bošnjacima koji su najbrojniji narod i kojima je Bosna i Hercegovina matična domovina gdje god da žive i rade.