Premijer USK zatražio hitnu promjenu naredbi od Federalnog nivoa vlasti

MUSTAFA RUZNIC
Za sva lica koja dolaze posljednjih nekoliko dana na GP Izačić i Maljevac, tačnije njih 104, dobivena su Rješenja za smještanje u karanten gdje su im pruženi humani, ljudski uslovi.

 

"Pozivam nadležne institucije, Federalni nivo vlasti, da pod hitno dođe do izmjene ovakve naredbe, kad je u pitanju ulaz građana iz Zapadne Evrope, da se vrati prvobitna Odluka, a to je uz kontrolu da se izdaju Rješenja o kućnoj samoizolaciji", ističe premijer USK-a, Mustafa Ružnić.

Trenutno se na GP Maljevac nalazi jedanaest (11) lica i na GP Izačić sedam (7) lica, koji čekaju Rješenja za smještaj u karanten.

Rješenja koja se izdaju građanima na graničnim prelazima za karanten su 28 dana, ta zakonska regulativa se mora izmijeniti, jer boravak 28 dana u zatvorenom prostoru neće biti moguć, ističe premijer USK, Mustafa Ružnić.

Izolatoriji na području Unsko-sanskog kantona su financirani od strane kantonalnog Budžeta, pozivaju se nadležne institucije Federalnog nivoa da hitno krenu sa financijskim sredstvima prema kantonima, kako USK tako i svim ostalim kantonima, kazao je premijer USK, Ružnić.

Neophodno je da se otvori transportni saobraćaj na graničnim prelazima, jer zabranom, privrednici na Unsko-sanskom kantonu su dosta oštećeni, financijski troškovi su se znatno povećali.

Danas u jutarnjim satima je testirano 44 građana koji se nalaze u Medresi Cazin, ostali će biti testirani sutra, ističe ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović.

Cijelu današnju press konferenciju možete pogledati u prilogu članka.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.