Premijer Vlade Kantona Sarajevo potvrdio: Vakcinisani smo u kabinetima Vlade

asd
Naša greška je da to nismo uradili javno i da to nismo iskoristi za promociju vakcinacije,, naveo je premijer KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je da su se članovi Vlade KS vakcinisali u kabinetima.

Podsjetimo, "Avaz" je objavio da su se premijer i pojedini ministri Vlade KS vakcinisali u svojim kabinetima, što je on danas priznao i na konferenciji za medije.

- Svuda u svijetu Vlada ima prioritet vakcinacije. U jeku pandemije koronavirusa, u februaru, naš Krizni štab i ministar zdravstva insistirali su da se svi vakcinišu kako ne bi ostali bez Vlade, bez kvoruma. U tom trenutku su članovi Vlade odbili to jer građanima BiH nisu bile dostupne vakcine - kazao je Forto.

On je rekao da su se članovi Vlade KS vakcinisali u julu kada je već građanima bila dostupna vakcina protiv koronavirusa, ali i da su pogriješili što su se vakcinisali u kabinetima, a ne u Zetri kao i ostali građani.

- Naša greška je da to nismo uradili javno i da to nismo iskoristi za promociju vakcinacije. Ali ni u kom trenutku nismo sumnjali, kada je došao veći broj vakcina i kada je najavljen i dolazak novih, da je u redu bilo da se vakcinišemo. Jedan dio Vlade se vakcinisao na svom radnom mjestu, to je bilo u julu, u četvrtak nakon sjednice. Medicinski radnici su došli u zgradu Vlade. I tu smo pogriješili, trebali smo otići u Zetru, slikati se i objaviti - naveo je Forto.

Komentirao je i natpise u pojedinim medijima da su članovi Vlade vakcinišući se preko reda ugrozili onkološke pacijente.

- Odbijam tu tvrdnju. Nijedan pacijent nije bio ugrožen, naročito ne onkološki - istakao je Forto.

Istakao je i da je većina članova Vlade KS dobila "Pfizer" vakcinu.

- U trenutku kada smo se obratili, rečeno nam je da imaju dostupne američke i kineske vakcine. Mi smo odabrali američku - dodao je on.