Premijer vlade USK , Mustafa Ružnić sastao se danas sa ambasadorom Turske

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc i predsjednik Crvenog polumjeseca Turske Kerem Kinik boravili su danas u Bihaću, gdje ih je primio premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sa savjetnikom Mirsadom Topčagićem i ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem.

Nakon prvog susreta turskog ambasadora i premijera USK, prije dva mjeseca u Sarajevu, kada se razgovaralo o migrantskoj krizi koja je u BiH najviše pogodila Unsko-sanski kanton, ambasador Haldun Koç kazao je da Turska prednjači u realiziranoj humanitarnoj pomoći te je, u odnosu na svoj bruto-nacionalni dohodak, zemlja koja najviše izdvaja za humanitarnu pomoć u svijetu. U okviru projekata za BiH posebna pomoć pružena je Unsko-sanskom kantonu, a realizovana je , u protekla dva mjeseca, preko Crvenog polumjeseca Turske i Crvenog križa USK.

Današnji posjet bio je prilika i da se analizira situacija nakon što je krizna situacija dovedena do stanja da migranti imaju osiguran smještaj, hranu i zdravstvenu pomoć, definisan je kapacitet prihvata u dogovoru sa predstavnicima IOM i UNHCR, a to je oko 3200 migranata u pet privremenih prihvatnih centara.

Crveni polumjesec pojačaće svoje aktivnosti u zemlji, naglasio je Kinik te poručio kako će uskoro stići nove donacije odjeće za migrante ali i ambulantno vozilo.

Delegacija je danas posjetila i prihvatni centar Bira u Bihaću.

Osim o situaciji izazvanoj migranstkom krizom,na današnjem sastanku, razgovaralo se i o razvojnim projektima Unsko-sanskog kantona u oblastima u kojima bi za ulaganja bili zainteresovani i turski privrednici.