Preminula beba stara dva dana, oglasila se majka: Mazila sam joj nogice, bila je živahna, a onda...

beba
Beba stara dva dana preminula je sinoć u nikšićkoj bolnici, saopšteno je iz policije.

 

Odjeljenje bezbjednosti Nikšić u saradnji sa Višim državnim tužilaštvom preduzima mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti pod kojima je nastupila smrt. Naložena je obdukcija. Saslušano je više medicinskog osoblja – kazali su iz policije.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u slučaju preminule bebe došlo je do iznenadne smrti.

Pored bebe je bila negovateljica, odmah se stvorio tim ljekara, ali nažalost nije se moglo pristupiti reanimaciji. Slučaj je odmah prijavljen policiji i tužilaštvu, procedura je u toku, a nalaz obdukcije će dati uzrok smrti – saopštio je Pobjedi izvor nezvanično.

Direktorka nikšićke Opšte bolnice Dušanka Milatović Perović potvrdila je Portalu RTNK da je beba preminula sinoć i da je slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu te da je procedura u toku.

Beba je prestala da diše, mi tu ne možemo ništa tvrditi šta je uzrok dok ne dođu rezultati obdukcije koja će biti obavljena danas – kazala je Milatović Perović.

Majka bebe koja je preminula u nikšićkoj bolnici, Darija (Delibašić) Blagojević, tvrdi da je sa njenom kćerkicom do juče sve bilo u redu, da joj je tokom vizite rečeno da je beba dobila žuticu i da je nakon toga stavljena na fototerapiju.

Rekli su da beba ima povećan CRP 12 i da zbog toga mora da primi antibiotik. Nisu mi rekli koji antibiotik je u pitanju. Bila sam kod nje desetak minuta, mazila joj nogice. Beba je bila živahna. Rekli su mi da ostavim flašicu i oko 21.30 sati je došla njegovateljica i rekla mi da je beba skoro sve pojela, da su prezadovoljni i da joj se žutica povlači. Petnaest minuta kasnije čujem alarm i čujem da zovu njegovateljicu koja je bila u prostoriji za osoblje, to je na jednoj strani hodnika, a moja beba je bila na drugoj strani – kaže ona i dodaje:

Nju su zvali jer su čuli alarm, a ne jer je neko vidio da se nešto dešava. Počela je da trči, čula sam da se nešto dešava, liftovi su išli gore dole, čitava bolnica je bila na nogama. Imali sam neki predosećaj da se radi o Iskri, jer su sve bebe bile s majkama, samo je ona bila tamo.

Tvrdi da jedno vrijeme nikoga od medicinskog osoblja nije bilo na spratu, da kada je konačno našla babicu ništa nije htjela da joj kaže, dok se nisu pojavile dvije medicinske sestre, od kojih je jedna plakala.

Povele su me u neku prostoriju, bio je tu ljekar koji je bio dežurni, moja doktorica Milica Glušac koja me porađala i kojoj sam zahvalna za sve što je za mene uradila. I njoj i babici Željki Marojević. Doktorica je došla sinoć od kuće da bude uz mene. Pedijatrica, koja je pripravnica, rekla mi je da je sve sa bebom bilo u najboljem redu, da je imala malo povećan CRP ali da se od toga ne umire, da ne znaju šta se desilo s njom i da će obdukcija da pokaže uzrok – ispričala je Darija.

Ubrzo je stigao suprug kome je druga doktorica kazala da beba nije bila zdrava jer je rođena sa 2.850 grama.

Svi znamo da beba može da se rodi sa 700 grama i da živi. Ja sam imala 2.400 grama kad sam se rodila pa sam živa i zdrava. Da je beba imala bilo kakav problem što se tiče kilaže, bila bi u inkubatoru, ne bi bila kod mene. Da rodim još deset nijedna mi neće biti ona, niti nju može bilo koja druga beba da vrati – jecajući kazala je majka preminule bebe.

Tužilaštvo je zahtijevalo obdukciju, a porodici je rečeno da će nalaz biti gotov za dvadesetak dana.

Rekli su mi da su dva sata pokušali da je reanimiraju. Nije bila njegovateljica pored nje, jer sam čula kad je trčala iz sobe gdje boravi osoblje. Patolog je rekao da možda obdukcija neće pokazati uzrok smrti. Moje mišljenje je da je pojela to mlijeko koje sam joj dala i da nije adekvatno izbacila višak. Ovo mi je klasično zataškavanje. Nju neće ništa vratiti, ali nećemo odustati dok ne saznamo uzrok smrti – poručila je Darija.

Rečeno joj je, kaže, da pripremi mlijeko za bebu, što je i uradila, jer je beba oko 21 sat trebala da jede.