Preminula Nermina Kurspahić, poznata bh. intelektualka i profesorica književnosti

Danas u Sarajevu preminula Nermina Kurspahić, sahrana će biti obavljena sutra na groblju Vlakovo.

Nermina Kurspahić (1956) bila je publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka.

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica" itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek, koji je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Također, bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, te angažirana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC.

Dobitnica je SOROS-eve nagrade za "Iščezavanje plavih jahača" 1996, prve nagrade "Alija Isaković" za najbolji originalni dramski tekst "All on board" Preporod 2005, te Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva također 2005. godine.

Bibliografija:
HIJATUS, knjiga eseja, ZID, Sarajevo, 1994.
IŠČEZAVANJE PLAVIH JAHAČA, roman, IPC Sarajevo, 1995.
SARAJEVSKI RATNI POGLEDI, knjiga eseja, OKO, Sarajevo, 1996. (knjiga je dobila SOROSovu nagradu na konkursu za knjigu eseja za 1996.)
SKORO ĆE I TEBI KRAJ, knjiga poezije, LJILJAN/ZID, Sarajevo, 1999.
LIKOVNA KAZIVANJA, SVJETLOST, Sarajevo, 2001.
KISELE KIŠE I DRUGE DRAME, Connectum, Sarajevo 2005.
PRIJEVODI NA STRANE JEZIKE/Translations into foreign languages:
«IGLIK, SINEGRAF, Istanbul, 1997.
HIJATUS, SFCP (THE SOCIETY FOR THE FURTHRANCE OF CRITICAL PHILOSPHY), London 2000.

(PR PEN Centar u BiH)