Preminuo James Pardew, jedan od glavnih američkih pregovarača u Daytonu

james

James William Pardew, bivši američki diplomata u administracijama Billa Clintona i Georgea Busha i službenik obavještajne službe američke vojske, umro je u srijedu, javili su američki mediji. Imao je 77 godina, a uzrok smrti nije bio objavljen.

Pardew je zastupao Ministrstvo obrane u američkom pregovaračkom timu o Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončana agresija na BiH. Također je vodio vojni program "opremi i obuči" za BiH od 1996.

Bio je američki pregovarač za Okvirni sporazum u Makedoniji 2001. godine i je zamjenik posebnog savjetnika predsjednika i državnog sekretara za demokratiju na Balkanu tokom sukoba na Kosovu i naknadne provedbe mira od 1999. do 2001. godine, javio je Arkanzas online.

Pardew, koji je živio u Fairfax Stationu u Virginiji, rođen je u Memphisu, a odrastao je u Jonesborou. Završavio je Državni univerzitet Arkansas. Nakon diplomiranja proveo je 28 godina kao vojni obavještajac, a dobio je čin pukovnika.

Godine 1997. predsjednik Bill Clinton, demokrat, imenovao je Pardewa američkim predstavnikom za vojnu stabilizaciju na Balkanu s činom ambasadora u State Departmentu.

Predsjednik George W. Bush, republikanac, imenovao ga je ambasadorom u Bugarskoj 2002. godine.