Preminuo muškarac koji je više od 18 godina živio na pariškom aerodromu

preminuo
Iranac koji je 18 godina ostao zaglavljen u pariškoj zračnoj luci, inspirirajući film Stevena Spielberga s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, preminuo je u subotu na terminalu, rekao je dužnosnik zračne luke.

 

Mehran Karimi Nasseri preminuo je prirodnom smrću nešto prije podneva u subotu na terminalu 2F aerodroma Charles de Gaulle u Parizu.

Prvobitno uhvaćen u imigracijsku zamku, bez mogućnosti ulaska u Francusku, ali i bez opcije da ide negdje drugo, postao je ovisan o svom neobičnom mjestu prebivališta i stekao popularnost u Francuskoj, ali i ostatku svijeta.

Neobična priča Karimija Nasserija privukla je pažnju holivudskog režisera Stivena Spielberga, nadahnuvši film "Terminal" iz 2004. godine, u kojem su glumili Tom Hanks i Catherine Zeta-Jones. Hanks je glumio čovjeka koji ostaje zarobljen na njujorškom aerodromu JFK kada njegova domovina propadne u revoluciji.

Nakon što je potrošio većinu novca koji je dobio za film, Karimi Nasseri vratio se u zračnu luku prije nekoliko sedmica. Kod njega je pronađeno nekoliko hiljada eura.

Rođen 1945. godine u Masjed Soleimanu, u iranskoj pokrajini Khuzestan, Karimi Nasseri se nastanio u zračnoj luci u novembru 1988. nakon što je iz Irana letio u London, Berlin i Amsterdam u pokušaju da pronađe svoju majku.

Bio je protjeran iz svake druge zemlje u koju je sletio jer nije mogao prikupiti ispravnu dokumentaciju. Na aerodromu Roissy-Charles de Gaulle oko njega je izrasla neformalna mreža podrške, pružajući mu hranu i medicinsku pomoć, uz knjige i radio. Godine 1999. dobio je status izbjeglice i pravo da ostane u Francuskoj.

"Nisam baš siguran što želim učiniti, ostati u Roissyju ili otići", rekao je nakon što je dobio pravo živjeti u Francuskoj.

"Imam papire, mogu ostati ovdje, mislim da bih trebao dobro proučiti sve opcije prije nego što donesem odluku."

Tada nije otišao, a njegov advokat Christian Bourguet je poručio kako više ne želi napustiti aerodrom te da se "Boji otići".