Preostalih 20 respiratora stigli iz Kine, bez dočeka FUCZ i Vlade FBiH

Avion
Na aerodrom u Sarajevu stigli su preostali plaćeni respiratora koje je nabavila Vlada FBiH, a čija je nabavka sporna.

Za razliku od prošli put, kada je u Sarajajevo dopremmljeno 80 respiratora iz iste narudžbe, ovaj put niko od predstavnika vlasti se nije pojavio na aerodromu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi nabavke navedenih respiratora, a do sada je ispitano više desetina osoba. Firmi Srebrena malina danas ističe dozvola za uvoz i transport preostalih 20 respiratora iz Kine. Stručnim vještačenjem utvrđeno je da korištenje spornih ventilatora nije preporučeno u jedinicama intenzivne terapije.

Ko je kod koga došao ili poslao ponudu i po čijem nalogu - trebala bi raspetljati istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine. No, već je poznato dosta činjenica – da Federalna uprava civilne zaštite nema protokolisanu ponudu Srebrene maline i da ova institucija nije sačinila tehničku specifikaciju robe.

Još je dosta spornih i nejasnih detalja – od dva različita ugovora, do tvrdnji da Federalni štab civilne zaštite nije odobrio ono što je kupljeno javnim novcem. Nadležnim parlamentarnim komisijama ovih su se dana izjašnjavali mnogi.

Nakon objave da i službeno vode istragu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo saslušati i saopštiti imena osumnjičenih.